Održane prve javne tribine u sklopu kreiranja novog proračuna

U Komunalnoj palači održana je prva u nizu javnih tribina koje Grad Pula tradicionalno organizira kako bi od samih građana prikupio kvalitetne prijedloge za pripremu gradskog proračuna za 2019. godinu. Na prvoj tribini koja je organizirana za stanovnike mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro te za mjesne odbore Šijana, Kaštanjer, Monvidal i Gregovica, uz zamjenika gradonačelnika Pule Roberta Cveka i pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića sudjelovali su gradski pročelnici, ravnatelji javnih ustanova i direktori gradskih poduzeća.

Zahvalivši građanima, predstavnicima gradskih poduzeća i predstavnicima mjesnih odbora Arena, Stari grad i Monte Zaro na dolasku zamjenik gradonačelnika Robert Cvek pozvao je građane da tijekom održavanja javnih tribina postave svoja pitanje i konstruktivne prijedloge kako bi na njih ovim putem dobili i direktan odgovor.

Pročelnica Upravnog odjela za financije Vesna Sajić istaknula je kako je predviđeni proračun u prošlogodišnjim gabaritima. “Pored javnih tribina, svoja mišljenja i prijedloge građani koji nisu danas prisutni, mogu dostaviti i elektroničkim putem preko e-Konzultacija na službenim web stranicama Grada Pule www.pula.hr“, kazala je pročelnica Vesna Spajić.

Građane MO Centar najviše je zanimalo predstojeće uređenje Kandlerove ulice i popularnih Giardina. Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek pojasnio je kako je uređenje Kandlerove ulice trenutni prioritet te kako se već napravila analiza sigurnosnog stanja stambenih i poslovnih objekata u ulici s obzirom na velike infrastrukturalne radove koji će morati biti izvedeni prilikom uređenja. “Što se tiče Giardina, oni predstavljaju zeleno srce našeg grada i u svim našim promišljanjima stabla su njegov sastavni i neizostavni dio te će naši Giardini uvijek imati stabla. Kroz direktnu komunikaciju biti ćemo u stalnom kontaktu s građanima, mjesnim odborima i strukom kako bi zajedno pronašli najbolje rješenje za njegovo uređenje.” – kazao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek. Također je potvrđeno kako će se uskoro krenuti i s novim lokacijama prikupljanja otpada na mjestima na kojima su već postavljeni podzemni kontejneri. Stanari Rovinjske ulice na Monte Zaru predložili su da se spomenuta ulica izvede u novom sustavu jednosmjernim prometovanjem, dok su posebno pohvalili postavljanje uspornika na Marulićevoj ulici koji su znatno podigli razini sigurnosti u prometu. Predstavnike MO Arena najviše je zanimao prijedlog uređenja dječjeg vrtića na njihovom području za koji je potrebno rješenje imovinsko-pravnih odnosa. Sljedeća je javna tribina održana za stanovnike MO Šijana na kojoj je najviše govora bilo o prijedlogu građana za novom regulacijom prometovanja u Ulici braće Levak za koju su zatražili da postane jednosmjerna te su također predložili uređenje parkirališne površine u blizini sportskog igrališta u Divkovićevoj ulici iza nekadašnje Stande. Nastavno na posljednji prijedlog stanovnici Divkovićeve ulice predložili su i sadnju stabala u njihovoj ulici, a s obzirom kako Grad Pula trenutno prikuplja predložene lokacije za potrebe velike sadnje stabala i biljnog materijala koje se na državnoj razini održava krajem listopada, a na koju se Grad Pula među prvima priključio, i ovaj je prijedlog uvršten s ostalim do sada prikupljenim lokacijama. Posljednja je javna tribina održana u MO Kaštanjer gdje se istaknuo prijedlog za uređenjem nogostupa u Ulici Kaštanjer i Japodskoj ulici. Stanovnike susjednog MO Monvidal najviše je zanimala problematična Valturska ulica čija je rekonstrukcija već u razmatranja, a uskoro kreće i izgradnja novog kružnog toka na križanju s ulicom Jurja Žakna te proboj Ulice Bože Gumbca na Valtursku ulici što će značajno poboljšati prometovanja na Monvidalu. Na kraju, stanovnici MO Gregovica predložili su uređenje trim staze i postavljanje novih sprava za vježbanje u popularnoj šumici u blizini Opće bolnice Pula, a nadležni je odjel potvrdio kako će se o tome razmotriti u sljedećem vremenskom razdoblju.

Javne tribine su uz sve ostale alate komunikacije, jedan od načina na koji pulska Gradska uprava u izravnom razgovoru uključuje građane da sami daju prijedloge što bi željeli da se u idućoj godini realizira. Intencija je kao i uvijek do sada uključiti širu javnost u procese donošenja odluka koje se tiču raspodjele zajedničkog, javnog novca za financiranje prioritetnih projekata, a svi će se prikupljeni prijedlozi razmotriti i prema mogućnostima uvrstiti u proračun za iduću godinu.

Danas se javne tribine nastavljaju i to u 16,30 kada je organizirana tribina za stanovnike mjesnog odbora Veli Vrh, i u 18,30 za stanovnike mjesnog odbora Štinjan. U utorak 1. listopada na rasporedu su mjesni odbori Veruda u 16,30, potom Nova Veruda i Vidikovac u 18,00 te Stoja i Sv. Polikarp-Sisplac u 19,30. Posljednja tribina s građanima održat će se u srijedu 2. listopada u 16,30 u mjesnom odboru Busoler, u 18,00 za mjesni odbor Valdebek.

Kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, Pula svojim građanima omogućuje da se o gradskom proračunu upoznaju i putem inovativne aplikacije „Pula na dlanu“ na službenoj web stranici www.pula.hr, a o najvažnijem gradskom dokumentu građani se mogu informirati i putem tiskane te digitalne brošure „Proračun u malom“.

Pozivaju se svi građani da se u što većem broju odazovu na preostale javne tribine o izradi proračuna.

Pin It on Pinterest