Simboličnom sadnjom stabla ginka potvrđeno prijateljstvo Pule i njemačkog Weimara

U pulskom Parku Franje Josipa I u neposrednoj zoni dječjeg igrališta danas je posađeno stablo ginka koje simbolički označuje prijateljstva između Grada Pule i njemačkog grada Weimara.
Sadnji su prisustvovali predstavnici Grada Pule na čelu s pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem te pokretač inicijative Hartmut Eckhardt i oko 150 sudionika 24. putovanja kroz Europu  “24. Weimarer Bürger reisen in Europa”.

Naime, „Putovanje kroz Europu“ projekt je koji građani njemačkog grada Weimara organiziraju od 1995. godine. Europska unija je 1993. godine  proglasila Weimar Europskom prijestolnicom kulture te od tada, tradicionalno svake godine  građani Weimara organiziraju putovanje kroz Europu. Tako su posjetili njihove partnerske gradove finski Hämeenlinn, njmački Trier, Sienu u Italiji te i francuski grad Blois, a zatim tijekom godina i ostale europske prijestolnice kulture. Zahvaljujući projektu, više od 7.000 sudionika imalo je priliku upoznati Europu, njezine vrijednosti i njezine građane. Organizator projekta je Udruga „Građani Weimara putuju Europom“ čiji članovi djeluju dobrovoljno, bez naknade i  sami snose sve troškove.

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić poželio je prisutnima dobrodošlicu i istaknuo kako je Grad Pula grad pobratim Triera i dodao: „Prijatelji naših prijatelja, su i naši prijatelji, stoga Vam želim toplu dobrodošlicu u naš Grad u nadi da ćemo u budućnosti posaditi još mnogo stabala prijateljstva te da će i Pula stati uz Graz, Maribor i Rijeku kao prijestolnica kulture“, kazao je Matić.
Zu Pulu, 24. putovanjem kroz Europu u razdoblju do 29. rujna delegacija će posjetiti Graz (prijestolnica kulture 2003.), Maribor (prijestolnica kulture 2012.) i Rijeku (prijestolnica kulture 2020.).

Pin It on Pinterest