Obilježavanje međunarodnog dana filantropije, 1. listopada 2019.

( Lov na filantropsko blago Pule i Predavanje o školskoj filantropiji )

Republika Hrvatska se svake godine uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, ove godine od 23. rujna do 1. listopada u većim gradovima u Hrvatskoj, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. 

Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu te  poticanju ljudi da pomažu u svojoj zajednici.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva redovno se uključuje u obilježavanje Tjedna filantropije. Ove godine u planu je održavanje nekoliko aktivnosti, a jedna od njih je:  Lov na filantropsko blago Pule, u utorak 1. listopada 2019. 

O čemu se radi?

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva je u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Pule i uz stručnu pomoć povjesničara Andreja Badera izradila mapu – Turistički itinerer pulskih filantropa. Pulski filantropi, dobročinitelji tisućljetne Pule mogu se pronaći na svakom koraku. S jedne strane Itinerera prikazane su lokacije filantropskih djela i zdanja, a s druge kratke crtice o istima. Mapa je interaktivna te je moguće „igrati igru“ i odgovarati na pitanja. Itinerer je kružnog oblika i vodi od jedne do slijedeće točke te se hodajući prolazi kružnom stazom po centru Pule, krenuvši od Arene, uz Giardine, INK, do Danteovog trga, Foruma, preko rive dolazi do Karoline. 

Lov na filantropsko blago Pule

Svojevrsni pilot projekt proaktivnog upoznavanja grada Pule u kojem sudjeluju učenici osnovnih škola. 5 ekipa koje čine predstavnici od 5 do 8 razreda osnovnih škola uz svog voditelja, istraživati će (vođeni mapom), pulske filantrope kroz „lov na blago“ na način da se kreću od „filantropske točke“ do „filantropske točke“ (ukupno ih je 9), te odgovaranjem na pitanja i rješavanjem zagonetki skupljaju puzzle i novčiće te prateći rutu stići do zadnje točke na Karolini. Na nekim filantropskim točkama ekipe će dočekati filantrop (glumac) koji će im ispričati svoju priču (kratka zanimljiva animacija) te im postaviti pitanje / zagonetku, na drugima će biti potrebno pronaći točku te riješiti zadatak. Potrebno je skupiti svih 10 pronađenih „blaga“ (dijelovi puzzle) i novčići i sa time stići do Karoline. Jednom kada stignu do Karoline, svaka ekipa treba složiti pronađenim puzzlama svoju smislenu riječ. Na kraju, sve ekipe zajedno trebaju složiti jednu smislenu rečenicu od svih riječi koja će biti poslikana dronom i koja će poslužiti za slanje poruke putem društvenih mreža i medija široj javnosti. Nadalje, skupljene novčiće, sve ekipe zajedno moći će dogovorno donirati.  Pravila će biti svima unaprijed pojašnjenja, na prvoj točci. Važno je da ekipe unatoč različitim godinama surađuju kao tim i zajedno pronalaze rješenja i rješavaju zadatke, ali i da zajedno sa ekipama iz drugih škola surađuju na kraju u finiširanju zadatka. 

Školama će biti preporučeno da se učenici uvodno pripreme, te da kroz sat razrednika ili na nekom predmetu u koji se može uklopiti tema, npr. Povijest, Hrvatski jezik i književnost ili dr., obrade pulske filantrope: kroz učenje o njima, pisanje sastava o filantropiji i dobročinstvu, pomaganju i sl. To može biti i dobar način za selekciju članova reprezentativne ekipe škole.

Ove godine, u Lovu na filantropsko blago Pule sudjeluju osnovne škole: Veli vrh, Šijana, Kaštanjer, Stoja i Škola za odgoj i obrazovanje.  

Isti dan, u Gradskoj vijećnici Grada Pula-Pola, održati će se predavanje: „Školska filantropija“ koje će održati g. Drago Vručinić, jedan od osnivača i upravitelj Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah iz Zagreba, kako bi prenio iskustva u dugogodišnjem radu sa školama na temu filantropije i dobročinstva. Predavanje će se održati za sve zainteresirane djelatnike osnovnih i srednjih škola, ali i ostale zainteresirane pedagoške djelatnike te predstavnike JLRS.

Za više informacija: www.civilnodrustvo-istra.hr ili 212-938.


Pin It on Pinterest