Istraživanje potvrdilo: Pula je gospodarski najuspješniji grad u Hrvatskoj

Istraživanje koje je provedeno u sklopu projekta Najbolji grad u kojem su sudjelovali svi hrvatski gradovi, proglasilo je Pulu gospodarski najuspješnijim gradom u Hrvatskoj, a vrijedno priznanje danas je u Šibeniku uručeno gradonačelniku Pule Borisu Miletiću na svečanosti koja je organizirana u sklopu Dana EU fondova kojeg organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

„Drugu godinu za redom Pula je konkurirala za ovu prestižnu nagradu i zbilja mi je drago što je ove godine upravo Pula proglašena gospodarski najuspješnijim gradom u kategoriji velikih gradova. Rezultat je to dugogodišnjeg, sustavnog rada upravo na području gospodarstva i mjere koje smo proveli daju rezultate, što je potvrdilo i ovo posljednje istraživanje. S više od 9 milijuna kuna pomažemo poduzetnicima u njihovom poslu, što nas svrstava među vodeće gradove u Hrvatskoj, a upravo smo ovaj tjedan zbog velikog interesa poduzetnika odobrili još dodatnih pola milijuna kuna bespovratnih sredstava za ovu godinu. Izravni poticaji Grada zasigurno pomažu u poslovanju, no važne su i ostale aktivnosti koje kao Grad redovno provodimo, od unapređenja predškolskog i školskog sustava do ulaganja u infrastrukturu, čime se značajno unapređuje kvaliteta života u Puli,“ kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

„Posebno mi je drago što su osim Pule još tri istarska grada dobila  nagrade za izvrsnost čime je još jednom potvrđeno da su istarski gradovi u samom vrhu po pitanju razvoja, gospodarske situacije i kvalitete života“, zaključio je gradonačelnik.

Ovogodišnji izbor najboljih gradova po ekonomskim pokazateljima rađen je na temelju izračuna 14 kriterija. U prvoj grupi pokazatelja su, među ostalim, prosječni dohodak i izvorni prihod grada po stanovniku. Pri izračunu gospodarskih pokazatelja gradova uzeti su u obzir i stopa siromaštva, prosječan broj nezaposlenih i prosječna zaposlenost u gradovima. Svi ekonomski pokazatelji uzeti u obzir u ovome rangiranju, pretvoreni su u pripadajuće indekse prema Vladinoj Uredbi o indeksu razvijenosti gradova kako bi se dobila što objektivnija slika.

Potrebni podaci prikupljeni su u Financijskoj agenciji, Državnom zavodu za statistiku, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ministarstvu financija te Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kako je prilikom dodjele istaknuto, cilj čitavog izbora i ove je godine bio nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da drugačijim proračunskim mjerama potaknu gospodarstvo i pomognu mu da raste i da se razvija.

Pored kategorije gospodarstva, dodijeljene su nagrade najuspješnijim gradovima u još pet kategorije: obrazovanje i demografija, kvalitete života, a izabrani su i gradovi s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta te kategorija za najbolje korištenje EU fondova.

Istra je i u ovogodišnjem izboru najboljih gradova bila najzastupljenija hrvatska regija te je ukupno sedam istarskih gradova konkuriralo za nagrade. Tako je u kategoriji obrazovanje i demografija izbora najboljih gradova u konkurenciji srednjih gradova najboljim proglašen Labin, a u kategoriji velikih gradova najbolji je Pazin. Poreč je proglašen najboljim u kategoriji kvalitete života u konkurenciji srednjih gradova.

Pin It on Pinterest