DANI GLJIVA – Brtonigla poziva na manifestaciju posvećenu šumskoj jesenskoj deliciji

Početkom jeseni započela je dugoočekivana sezona gljiva, koja sa sobom nosi zanimljive događaje kao što su Dani gljiva u Brtonigli, koji će se održati 26. i 27.listopada u Brtonigli. Manifestaciju organizira gljivarska udruga Boletus, uz financijsku pomoć Općine Brtonigle, Turističke zajednice Općine Brtonigle i Istarske županije.

Sve započinje u subotu ujutro, uz otvorenje izložbe na kojoj će biti predstavljeno nevjerojatnih 200-tinjak vrsta gljiva. Uslijedit će natjecanje u branju gljiva, u sklopu kojega će biti odabrane najljepša gljiva, najveća gljiva i najljepša gljivarska košarica.

Prisutni će moći degustirati razna jela od gljiva i istovremeno uživati u glazbenoj zabavi uz nastup vokalne skupine Barcaioli i animaciju Bukalete.

Ukusno i zanimljivo bit će i sljedećeg dana, tj. u nedjelju kada će se načelnici i gradonačelnici s područja Bujštine natjecati u pripremi gljivarskih kotlića. 

Izložba gljiva će  i toga dana biti prisutna, dok je uz Bukaletu predviđen  i nastup vokalne skupine Zajednice Talijana Nova Vas.

Osim gljivarskih delicija, na štandovima u neposrednoj blizini šatora, moći će se okusiti i drugi autohtoni proizvodi i kupiti razne rukotvorine.

Valja spomenuti da Boletus u svome radu uvijek brine o zajednici, pa tako i ovoga puta će neto prihod, od prodaje jela iz gljivarskih kotlića, usmjeriti za humanitarne svrhe, tj. najpotrebnijima s područja Brtonigle.  

 – Aktivnosti ove udruge ne staju, jer je riječ o udruzi koja organizira 10-tak događaja godišnje, vrši edukacije, organizira razne akcije (humanitarne i ostale), te u narednom razdoblju planira 2 do 3 člana educirati kako bi položili ispit i stekli naziv “determinator gljiva”. Ujedno, koristim priliku da iskažem veliko zadovoljstvo što broj članova raste iz godine u godinu, te je sada dostigao brojku od 180, objasnio nam je Željko Ružić, predsjednik gljivarskog društva Boletus Bujštine.


Pin It on Pinterest