Održan jubilarni 10. Festival terana i tartufa

U Motovunu je prošlog vikenda održan jubilarni 10. Festival tartufa i tartufa koji je tradicionalno okupio brojne izlagače i posjetiteljima ponudio degustacije terana, tartufa i raznih proizvoda na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja.

Na festivalu se predstavilo 30 izlagača, od čega 16 vinarija i 4 tvrtke koje se bave lovom i prodajom tartufa. Uz njih su se predstavljali izlagači raznih proizvoda kao što su craft pivo, sirevi, pršut, svježe voće, čokolade, rakije, med, voćni sirupi i džemovi, razni proizvodi od aronije, proizvodi od lavande i dr. Posjetitelji, a bilo ih je u toku dana gotovo sedam tisuća mogli su uz navedeno uživati i u dva menija koje je ponudio gastro show – fužima s umakom od tartufa i kozjeg sira te pljukancima s umakom od marinirane divljači i terana.

Vrata festivala su otvorena u 12 sati, a svečano otvorenje je upriličeno u 14 sati kada je okupljene posjetitelje u ime domaćina pozdravio Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun, koji je naglasio kako se turizam u unutrašnjosti Istre ne događa sam po sebi, čemu je dokaz i ova manifestacija koja ima za cilj kvalitetno produženje turističke sezone.

“Ovaj festival sjedinjuje teran, čijem su očuvanju kroz povijest i nedavnoj zaštiti bitno pridonijeli vinogradari i vinari čitave Motovunštine, i tartuf, koji odražava svo bogatstvo i očuvanost ovdašnje prirode i okoliša.

Došli ste na festival koji njeguje optimalan spoj stanovnika Općine Motovun, njihovih umijeća te nadasve rada, i prirode. To je optimalan ambijent za život čovjeka, ali i za zdravi razvoj turizma. Stoga Vas pozivamo da se u takvome ambijentu s nama osjećate dobrodošlo i ugodno.” – rekao je načelnik Pahović.

Zatim je naglasio kako je Motovun finalist izbora Europske mreže kulturnog turizma, Europske putničke komisije i njihovih partnera, kojeg podržava i Iter Vitis – kulturna ruta Vijeća Europe. Motovun je finalist upravo u kategoriji vinskog turizma, uz druge dvije renomirane europske vinske destinacije, a to su dvije francuske vinske pokrajine – Pays d’Armagnac i dolina Loire.

Festival je otvorio ministar turizma Gari Capelli, a otvorenje su pratili brojni ljubitelji terana i tartufa koji su se zbog enogastronomskih doživljaja uspeli na slikovito motovunsko brdo. U šatoru na glavnom motovunskom trgu, ispunjenom ugodnim omamljujućim mirisima terana i tartufa, ministar Capelli je naglasio kako je ovo dokaz što može Istra i što može Motovun.

“Tako se radi turizam. Ovaj predivan festival vina i tartufa, uz festival pršuta u Tinjanu, događaji su koje će obići tisuće ljudi. Istra pokazuje cijeloj Hrvatskoj kako se u turizmu moće raditi i u unutrašnjosti, a ne samo na obali i moru. Turisti dolaze ako imaju za što doći, a ovo je dokaz za to.” – poručio je ministar Capelli.

Ministar Capelli se zahvalio cijeloj ekipi koja je organizirala ovaj festival, čestitao je Motovunu i Motovuncima na kvalitetnom radu i dobroj prezentaciji onoga što rade te poručio općinskom načelniku Tomislavu Pahoviću da će i ubuduće imati potporu Ministarstva turizma te na kraju zaključio obraćanje s čestitkama Motovunu na ulasku u finale natjecanja za najbolju europsku destinaciju vinskog turizma uz poruku – “koliko ste vi jači, toliko je jači istarski i hrvatski turizam”.

Uz ministra Capellija su na festivalu bili Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma Republike Hrvatske.

Tradicionalno se na Festivalu terana i tartufa biraju najveći tartuf i najbolji teran po mišljenju publike. Ovogodišnji pobjednik, odnosno vlasnik najvećeg tartufa je tvrtka „Zigante tartufi”, čiji je primjerak bio težak 427 grama. Vlasnik drugoplasiranog tartufa je tvrtka „Natura tartufi”, čiji je primjerak težio 413 grama. Treće mjesto je zauzeo tartuf Udruge tartufara „Istra” iz Motovuna (193 grama), dok je četvrto mjesto zauzela tvrtka „Miro tartufi” iz Motovuna (143 grama). Udruga tartufara „Istra”, koja od ove godine ima sjedište u Motovunu, se ove godine po prvi put predstavila na festivalu, a posjetitelji su se na njihovom štandu mogli informirati o aktivnostima i planovima udruge.

Na kraju večeri je proglašen najbolji teran festivala po izboru publike. Prvo mjesto zauzeo je teran iz vinarije Fakin, drugoplasirani je teran iz vinarije Tomaz, dok je treće mjesto također pripalo motovunskoj vinariji – vinariji Roxanich. Kako bi na pravi način obilježili pobjedu, na štandu „Vina Fakin” točio se pobjednički teran iz 18-litarske boce.

Za zabavni program bili su zaduženi Kvintet Istria, limena glazba Buje – Buie i DJ Marko Shurki Shuran, koji je do ponoći održavao sjajnu atmosferu u šatoru. 

Pin It on Pinterest