U Brtonigli predstavljen rekordan broj vrsta gljiva

U Brtonigli predstavljen rekordan broj vrsta gljiva, prikupljena znatna sredstva za humanitarne svrhe i ubrana ogromna gljiva 

    Priveden je kraju vikend u kojemu su glavnu rIječ imali mirisi i okusi jeseni, popraćeni zabavom i humanitarnom akcijom. 

      Naime, 26. i 27. listopada u Brtonigli održani su 17.Dani gljiva koji i ove godine su doživjeli veliki uspjeh, posebice po pitanju posjećenosti.

     Na samom otvorenju događaja prisutnima su se obratili Željko Ružić, predsjednik gljivarske udruge Bolletus (organizator manifestacije),  Paolo Klarić, načelnik općine Brtonigle i  Michelle Pilat, direktorica TZO Brtonigle.

    U svom obraćanju istaknuli su veliko zadovoljstvo što ovakva manifestacija iz godine u godinu poprima sve veće značenje, te su ujedno zahvalili svima koji su sudjelovali u organizaciji.

    – Riječ je o najstarijoj manifestaciji u ingerenciji naše udruge. Na ovogodišnjem izdanju možemo se pohvaliti rekordnim brojem raznovrsnih gljiva u sklopu izložbe istih. Naime, možete razgledati više od 230 primjeraka različitih vrsta. Ono što je još važno napomenuti za ovu manifestaciju je da je humanitarnog karaktera, jer netto prihod od prodaje gljiva ćemo usmjeriti najpotrebitijoj obitelji s područja Brtonigle, temeljem odluke Socijalnog vijeća, istaknuo je Ružić na otvorenju.

    – Ovo je jedna od najljepših manifestacija koja se odvija na području Brtonigle i koja je međunarodnog karaktera. Brtonigla ima i mnoge druge zanimljive proizvode. Osim gljiva, obiluje  i drugim vrhunskim proizvodima. Stoga, pozivam da uz gljive, kušate i ostale delicije s našeg područja, napomenuo je Klarić.

    – Želim svima dobrodišlicu. Nadamo se da ćete uživati u našim okolnim šumama i da ćete ubrati puno gljiva, izjavila je Pilat, obrativši se takmičarima. Ujedno je najavila natjecanje, u kojemu se 11 gljivarskih društava borilo kako bi pobijedili u različitim kategorijama.

   Nakon višesatnog branja i pomnog ocjenjivanja komisije, uslijedila je dodjela nagrada i priznanja kako slijedi:

KATEGORIJA NAJVEĆA GLJIVA – Gljivarska udruga Bresadola (Vicenza, Italia)

KATEGORIJA NAJLJEPŠA GLJIVA – Gljivarska udruga Bresadola (Trst, Italija)

KATEGORIJA NAJLJEPŠA GLJIVARSKA KOŠARICA – Gljivarska udruga Sežana (Sežana, Slovenija)

    Posebno zanimljiva je bila najveća gljiva, budući da je riječ o Orjaškoj Zraščenici koja teži nevjerojatnih 12 kilograma.

    Na dodijeli su nazočili prethodno spomenuti  Ružić, Pilat i Klarić, a uz njih prisustvovali su i Nada Prodan Mraković, pročelnica odjela za turizam Istarske županije i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu u Istarskoj županiji.

 – Istra ima prekrasne manifestacije, kao što je i ova koja predstavlja  motiv dolaska u našu regiju, a ujedno razlog za uživanje i za naučiti nešto novo. Istra ima stvarno što ponuditi. U Istri je prekrasno, izjavila je Prodan Mraković, te ujedno uputila pozdrave od strane Župana.

– Čestitam organizatorima na organizaciji najveće gljivarske manifestacije u Istri. Gljivarstvo je odlična grana aktivnosti. Ovakve manifestacije ujedno potiču druženje kako domaćeg tako i stranog stanovništva, što u konačnici potiče dolazak turista u Istru, rekao je Pinzan.

Osim spomenutog natjecanja, izuzetno zanimljivo je bilo i ono koje se dešavalo u nedjelju, tj. natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića u kojemu su svoje kulinarske vještine odmjeravali pojedini načelnici/gradonačelnici s područja Bujštine.

U konačni, prema ocjeni komisije najbolji gljivarski kotlić pripremio je načelnik Općine Brtonigle Paolo Klarić, drugo mjesto je dodijeljeno načelniku Općine Grožnjana Claudiu Stocovzu, dok se na trećem mjestu našao gradonačelnik Grada Buja Fabrizio Vižintin.

Natjecale su se i gljivarske udruge, gdje je prvo mjesto pripalo udruzi Boletus Bujštine, drugo mjesto udruzi Žurdana Poreč, a treću poziciju su podijelile Bresadola Muggia i Bresadola Trieste.

Tijekom dva dana manifestacije, atmosfera je bila vrlo živahna gdje zasluge idu grupi Bukaleta, te vokalnim skupinima Zajednice Talijana Nova Vas i Barcaioli koji su brinuli za glazbu i zabavu.

Što se tiče organizacije ona je uključivala ukupno 40-tak volontera na čelu sa Željkom Ružićem predsjednikom udruge Boletus. Isti su, za posjetitelje, pripremili jela, koja su ukupno sadržavala oko 300-tinjak kilograma gljiva.


Pin It on Pinterest