TIJARAnewsFESTIVAL započeo prvim predprogramom TIJARAfashionNEWS izložbom svadbenih haljina

Ovog vikenda Istra ulazi u svijet vjenčanja koji traje kroz cijeli mjesec siječanj. Tijara model & event management agencija započinje TIJARAnewsFESTIVAL koji se sastoji od TIJARAsposaNEWS Istarskog Festivala Vjenčanja, TIJARAartNEWS izložbe svadbene fotografije te TIJARAfashionNEWS izložbe svadbenih haljina. Festival je započeo izložbom svadbenih haljina u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. 

TIJARAfashionNEWS ove godine na jednom mjestu okuplja mnoštvo svadbenih haljina, retrospektivu radova modnih dizajnera kroz 20 godina održavanja Festivala te zbirku svadbenih haljina sa stvarnih vjenčanja 70-ih, 80-ih i 90-ih godina. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula okupljene posjetitelje pozdravila je ravnateljica knjižnice Nela Načinović koja je naglasila da je ovo posebna izložba iz razloga što to nisu obične svakodnevne haljine već odjevni predmeti prožeti emocijom. 

Ispred Tijara model&event management agencije Lara Čudić je u ime organizatora pozdravila okupljene, predstavila modne dizajnere te najavila bogat siječanjski program posvećen vjenčanjima. Nakon same izložbe koja je u postavu do 17.1. i dostupna za posjetitelje unutar radnog vremena knjižnice slijedi program TIJARAartNEWS izložbe svadbenih fotografija te finalno sam TIJARAsposaNEWS sajam vjenčanja zadnjeg vikenda u siječnju.

S nekoliko riječi okupljenima se obratila i viša dizajnerica odjeće i tekstila Suzana Mofardin Mejak koja je rekla da su u povijesti svadbene haljine označavale materijalni status mladenke i obitelji a istovremeno i njihov ukus. Naglasila je kako su vjenčanice kroz povijest prolazile kroz promjene kako kroz stilove tako i kroz moderne trendove. Iz izložbenih haljina može se zaključiti njihova različitost u krojevima, materijalima, dekorima i načinima ukrašavanja. 

Na klaviru je okupljene ugodno iznenadila mlada i talentirana klaviristica Angelina Radolović pod mentorstvom svoje učiteljice Srđane Đokić. Za tu priliku izvela je nekoliko svadbi i sama odjevena u pričesnicu Salona Vjenčanica Biba.

U postavu izložbe posjetitelji mogu pronaći svadbene haljine iz privatnih kolekcija koje u skladu s razdobljem 70-ih, 80-ih i 90-ih godina pružaju pogled u desetljeća zanimljiva svaka po svom modnom izričaju. Počevši od jednostavnih bijelih haljina s dodacima cvijeća i volana, pletenim gornjim dijelovima vjenčanica s opet nezaobilaznim cvjetićima i zvonolikim rukavima do nekih malo odvažnijih prošivenih srebrnim nitima. Sve se nastavlja raskošnijim haljinama s više volana, tila i cirkona te naposljetku svilenih materijala te nezaobilaznih, velikih, voluminoznih puf rukava.

Svoje dizajnerske radove koje su pokazali tokom 20 godina održavanja Festivala predstavljaju: Ivana Tomić, Vjenčanice Biba, Kristina Nefat, Uroš Raguž, Jana Raguž, Katja Kliba, Showroom Antonela, Stehlik by Anja Stehlik, Sanja Kaić, Doris Kolić, Laardesign. 

Predstavljaju se od nosivih pa sve do avangardnih modela vjenčanica. Posjetitelji mogu vidjeti nosive uske bijele haljine pune čipke i volana, lagane asimetrične haljine s ušivenim pletenicama, haljine s korzetima. Od laganih do masivnih haljina, od bijelih, sivih, neutralnih boja do jedne crvene. U svakom slučaju sve nosivih i zanimljivih za razne tipove mladenki.

Vjenčanice Biba predstavljaju haljine iz 2006. i 2008. godine. Nosive vjenčanice sa stvarnih vjenčanja od kojih se jedna sastoji od dva dijela, bogate suknje i korzeta koji se veže s lijeve i desne strane te šešira.  Druga, bogata vjenčanica na jedno rame pokrivena djelomično s cirkonima svakako obilježava razdoblje u kojem je nastala.

S druge strane imamo prilike vidjeti avangardne haljine za odvažne mladenke koje oduševljavaju voluminoznošću, nespecifičnim krojevima s posebnim oblicima vezanja, raznim materijalima uključujući i pleteninu. Ima tu i mnoštvo netipičnih vrlo zanimljivih krojeva, haljina prošivenih trakama u različitim intenzivnim bojama. Ističe se i zanimljiva karirana haljina koja podsjeća na krinolinu te svadbeno odijelo zanimljivog kroja s istaknutom mašnom.

Ovom zanimljivom izložbom otvoren je mjesec vjenčanja, vjenčane mode, noviteta s vjenčanog područja te mjesec ljubavi.

Fotografije: Foto Festival 

Pin It on Pinterest