19. Ucvirkenfest na pulskoj tržnici u subotu, 1. veljače 2020. godine

U subotu, 1. veljače 2020. godine održat će se 19. po redu izdanje Ucvirkenfest Pula – fešte od čvaraka i jela od čvaraka. Svojevrsnu kulinarsku manifestaciju pokrenuli su 2002. godine Alfredo Kocijančić i Budimir Žižović.

O čvarku se danas zaista ne može više govoriti kao izdanku siromaške ili nekadašnje seljačke hrane. Nutricionisti ističu važnost svinjske masti u prehrani, pa je tako i čvarak zauzeo posebno mjesto na našem zimskom stolu. Na pulskoj fešti od čvaraka nastoji se ovaj proizvod priližiti publici na razne načine, kroz različite recepte i pripremljena jela. Istra je poznata kao regija u kojoj se ucvirki, žmare, čvarci, spremaju na puno načina.

U subotu na Ucvirkenfestu bit će taljenja čvaraka uživo u nekoliko kotlova. Umijeće taljenja čvaraka pokazat će nekoliko timova. Dolaze nam majstori ucvirki iz braniteljske zadruge Panonija, iz Županje, koji će svoje proizvode, slavonske delicije, predstaviti na pulskoj tržnici već od četvrtka, 30. siječnja. U velikoj pulskoj padeli pripremat će se jedno originalno jelo – ucvirki s kiselom repom. Do 11 sati trebalo bi biti pripremljeno oko 400 porcija za degustaciju. 

Za zabavu će se pobrinuti grupa Val, a cijela manifestacija će se održati na trgu pored zgrade tržnice u centru Pule.

Organizatori 19. Ucvirkenfesta jesu Tržnica d.o.o. Pula uz podršku Turističke zajednica grada Pule.

Pin It on Pinterest