Svečano otvoren dograđeni dio Doma za starije osobe „Domenico Pergolis“ Rovinj

Dogradnjom Doma za starije osobe „Domenico Pergolis“ Rovinj povećan je smještajni kapacitet za stalne korisnike, točnije njih 41, kao i za 24 korisnika u Dnevnom centru, a novitet je i Odjel za korisnike s Alzheimerovom i drugim demencijama. Rezultat je to zajedničkog projekta Istarske županije i Grada Rovinja, vrijednog preko 32 milijuna kuna, a čije je okončanje obilježeno danas svečanim otvaranjem, uz prisustvo brojnih uzvanika. 

Okupljenima se, tom prigodom, obratio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin kazavši kako „u godini kada Dom obilježava 120. obljetnicu od otvaranja, prisustvujemo velikom događaju – okončanju projekta nadogradnje“.

„Nažalost liste čekanja za domove su duge i nedostatak smještajnog kapaciteta prisutan je diljem Istre. Kontinuiranim ulaganjem želimo pokazati da smo prije svega civilizirano, svjesno i odgovorno društvo, koje uvažava i razumije potrebe osoba treće životne dobi.  Naša je dužnost, naša je želja voditi brigu o starijim osobama kako bi se oni osjećali prije svega dostojanstveno. A upravo je sigurnost i skrb o starijim osobama bila misao vodilja i životni poziv Domenica Pergolisa, istaknutog rovinjskog liječnika i dobrotvora, koji je donirao sredstva za izgradnju Doma i čije ime, s pravom, Dom i nosi“, istaknuo je župan Radin dodajući kako je Pergolis bio istinski filantrop, od onih kojima je draža anonimnost jer u dijelima iskrene milosti dobrota ne stvara buku, a buka ne stvara dobrotu. 

O važnosti projekta govorio je i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga podsjetivši kako je Grad zajedno sa Županijom 2017. godine inicirao i krenuo u višemilijunski projekt nadogradnje županijskog Doma za starije osobe, vlastitim sredstvima jer se nažalost država u to nije uključila.

„Dom je spreman za prijem novih korisnika, štićenika, jednom riječju ljudi kojima je potreban dom, njega, pažnja, sigurnost i dostojanstveno starenje. Ne dvojim kako je jednaka mišljenja svojedobno bio i rovinjski liječnik i altruista Domenico Pergolis, darujući ovo zemljište i zdanje Gradu za potrebe starih i potrebitih“, istaknuo je gradonačelnik Paliaga i dodao:

„4. kolovoza 1900. godine prilikom otvaranja Doma, Pergolis je kazao kako tko ne ostavlja ljubav u nasljeđe ima malo radosti u životu. Bezvremenske riječi jednog od mnogih rovinjskih dobročinitelja ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, osobito ne danas kada je možda više no ikada potrebno podsjećati na humanost, socijalnu osviještenost i solidarnost jer potrebitih i potreba je mnogo i to u svakom segmentu“. 

Ravnateljica Doma Kristina Laginja se osvrnula na dvije novine – Odjel za oboljele od Alzheimera i drugih demencija, izrazito osjetljivu skupinu korisnika koji zahtijevaju posebnu skrb i brigu, te Dnevni boravak za korisnike o kojima će se skrbiti tijekom dana kada su njihovi bližnji na poslu. 

„Veliki je ovo dan i za Grad i za Županiju, ali i za ovu ustanovu i njezine djelatnike koji su brigu za starije osobe odabrali kao zanimanje. Veliki je ovo dan i za osobe na listama čekanja jer živjeti starost je doista izazov i za pojedinca i za njegovu obitelj, ali i za čitavu zajednicu“, zaključila je ravnateljica.

Podsjećamo, 25. svibnja 2016. godine potpisan je Sporazum o sufinanciranju dogradnje Doma za starije „D. Pergolis“ Rovinj između Grada Rovinja, Istarske županije i Doma u kojem su definirani omjeri sufinanciranja dogradnje i opremanja Doma na način da potrebna sredstva osiguravaju 50% Grad i 50% Županija.

Ukupna neto površina dograđene građevine iznosi 2.070,16 m2.

Vrijednost projekta iznosi 32.369.000,00 kuna, a uključuje građevinske radove, opremanje, projektantski nadzor i stručni nadzor.

Pin It on Pinterest