Spriječimo devastacije – novci se moraju kvalitetnije iskoristiti

Grad Pula najoštrije osuđuje svaki oblik devastacije i otuđenja gradske imovine i apelira na svijest građana da ovakav oblik neprimjerenog ponašanja pojedinaca nije prihvatljiv. Unazad par dana  na novom dječjem igralištu u Kašćunima vandali su naložili vatru čime je uništena guma i dijelovi dječjeg igrala.  
Na brojnim dječjim igralištima kojim upravlja gradsko trgovačko društvo Castrum Pula 97 d.o.o. uočene su devastacije od vandalizma. Spaljena igrala, ukradeni dijelovi igrala, ukradene brave, slomljeni ključevi, uništeni koševi za otpatke, uništeni i porušeni znakovi, slomljene klupe i urbana oprema, uništene ograde, išarana igrališta i slično prizori su kojima se ne bi trebalo svjedočiti a zbog kojih u konačnici ispaštaju najmlađi.  

Nadalje, posljedice vandalizma u većoj mjeri vidljive su i na sportskim igralištima, autobusnim nadstrešnicama, ormarićima za struju ali i na raznoj urbanoj opremi kao i na građevinama koje se grafitiraju, a za koje sanacije se troše značajna proračunska sredstva.

Prošlotjednim očevidom, primjerice, ustanovljene su devastacije nadstrešnica za sklanjanje ljudi na lokacijama Veli Vrh  – DC 75 (kod “OŠ” Veli Vrh), Busoler – Šišanska cesta, Šijana – DC 66 (kod Green Gardena), Zlatne stijene -Ulica Verudella (kod ulaza za lučicu Delfin), Ribarska koliba – Ulica Verudella, Veruda –  Ulica Veruda (preko puta Doma za starije osobe Alfredo Štiglić), Sisplac – Ulica Veruda (preko puta javnih Gradskih bazena), Sisplac – Ulica Veruda (preko puta stambenih zgrada k.br. 13, 15, 17, 19 i 21), Ulica Prekomorskih brigada – (kod raskrižja s Ulicom Monte Paradiso), Kranjčevićeva ulica (neposredno prije raskrižja s Nazorovom ulicom), Mornarička crkva – Jeretova ulica, kupalište Valkane – dvije nadstrešnice, Santoriova ulica (kod bolnice), Santoriova ulica (ispod trgovine “Špar”) te u Ulici Jurja Žakna (kod trgovine “Kaufland“).

„ Svaka kuna koju Grad Pula uloži u sanacije koje su posljedica vandalizma, izgubljena je kuna koja se mogla i trebala uložiti u korisne svrhe za naše sugrađane.  Da posebno i ne govorim o svim ostalim negativnim aspektima koje čin vandalizma nosi sa sobom. Apeliram na svoje sugrađane da ne uništavaju gradsku, zajedničku imovinu i prostore namijenjene za boravak djece i mladih. U obvezi smo je čuvati za ove i buduće generacije”, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Negativni financijski aspekti vandalizma posebno su izraženi upravo u ovo vrijeme posebnih okolnosti prouzročenih koronavirusom kada Grad Pula velikim naporima i promišljenim potezima i dalje, usprkos situaciji, uspijeva zadržati socijalnu osjetljivost te pomaže građanima i poduzetnicima da čim prije stanu na noge i lakše prebrode ovo teško razdoblje. Štedi se gdje god je to moguće kako bi se, što je moguće više, ublažili i stabilizirali nepovoljni učinci koronakrize.

Jedino opravdano ulaganje proračunskih sredstava, kao što je to oduvijek bilo, ulaganje je u podizanje standarda življenja Puležana i zato je potrebno da svi zajedno doprinesemo tome.  

Pin It on Pinterest