Započinje druga faza uklanjanja neeksplodiranih sredstava na Valelungi

Od sutra, 17. lipnja 2020. kreće druga faza sanacije terena i uklanjanja neeksplodiranih sredstava iz Drugog svjetskog rata zaostalih na atraktivnom području pulske Valelunge. Rezultat je to aktivnosti novoizabranog ravnatelja Lučke uprave Pula Dalibora Brnosa koji je ubrzo nakon stupanja na dužnost poduzeo korake kako bi se što skorije dovršilo razminiranje skladišta na Valelungi. Tim povodom u petak, 12. lipnja ravnatelj Brnos sudjelovao je na koordinaciji svih čimbenika uključenih u postupak čišćenja navedenog područja, održanoj  u prostorijama Ravnateljstva civilne zaštite u Zagrebu.

„Situacija s virusom COVID-19 donekle nas je usporila te smo nakon prve faze koja je okončana u veljači 2020. godine, a koja je uključivala čišćenje drveća i niskoga raslinja u cilju dolaska do samih eksplozivnih sredstava, sada zajedno s partnerima spremni za nastavak ovog posla koji traje već gotovo godinu dana. Naravno, u tom razdoblju bilo je potrebno osigurati i službu koja je prostor Valelunge držala pod nadzorom i kontrolom kako bismo spriječili boravak na potencijalno opasnom prostoru“, rekao je ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos.

Podsjetimo, nakon što je Lučka uprava Pula od Republike Hrvatske u travnju 2018. godine dobila na upravljanje područje Valelunge zbog izgradnje putničkog terminala, otkrivene su eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata.

Prvu fazu priprema za sanaciju prostora obavio je obrt „Viktor“ iz Rovinja pod nadzorom MUP-ovog protueksplozijskog tima, a sada čišćenje područja polako zalazi u svoju posljednju fazu.

Lučka uprava Pula, u proteklom je periodu sklopila Ugovor s tvrtkom DOK-ING razminiranje d.o.o., ukupne vrijednosti 243.750,00 kn, kako bi u trećoj fazi dovršili sanaciju terena i uklanjanje neeksplodiranih sredstava.

Pin It on Pinterest