Gostovanje Siniše Labrovića u Klubu-knjižari Giardini 2

U petak, 19. lipnja u prostorima Kluba-knjižare Giardini 2 (Giardini 2, prvi kat) u 18 sati održat će se program Trijalog: Siniša Labrović i Marina Gržinić koji će nam približiti djelovanje konceptualnog umjetnika i jednog od naših najzanimljivijih performera, Siniše Labrovića. Program je ovo koji prethodi velikoj izložbi i predstavljanju istoimene publikacije Kolekcija suvremene umjetnosti / Collezione d’arte contemporanea Marino Cettina koja će se istog dana u 20 sati otvoriti u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria, a ujedno je i prvi program Kluba-knjižare u novoj normalnosti.  

Siniša Labrović inauguracijskim performansom pod nazivom Common Spoon / Zajednička žlica otvorit će ovu značajnu izložbu koja osvjetljava i kontekstualizira život, rad i značaj Marina Cettine u polju suvremene umjetnosti, gdje zauvijek ostaje upisan kao jedan od prvih privatnih galerista i kolekcionara osamdesetih godina 20. stoljeća na prostoru cijele istočne Europe. Slovenska filozofkinja, teoretičarka i umjetnica, Marina Gržinić uz Ketrin Milićević Mijošek izložbi je dala svoj kustoski potpis kao iznimna poznavateljica rada Marina Cettine koji je s njom i slovenskom slikarskom grupom Irwin redovno surađivao. 

Kao prisjećanje na Marina Cettinu i na tragu njegovog djelovanja, Trijalog će predstaviti Labrovićev rad i oblikovnu misao koja baš kao i kod Cettine uvijek stremi najsuvremenijim tokovima, nerijetko provokativnima koji ne ostavljaju ravnodušnima društvenu zajednicu i kritiku. Cettina je iz svoje Café-galerije Dante u Umagu surađivao s renomiranim svjetskim galeristima, često putovao u New York i u “ovaj dio” svijeta dovodio izložbe priznatih američkih umjetnika; Labrović svoje aktivističke performanse često izvodi unutar galerijskog prostora, što svakako daje na važnosti galeriji kao prostoru koji indicira “promjene” i tokove u umjetnosti i galeriste koji su za to zaslužni. 

Nakon jednosatnog razgovora i uobičajenog koktela druženje se nastavlja u MSUI u 20 sati na otvorenju izložbe kada će se prvi put u cijelosti predstaviti Kolekcija Marina Cettine i njegov fokus na nacionalne i međunarodne umjetnike u naponu njihovih karijera, umjetnike koji su istraživali teme suvremene umjetnosti i društva u medijima fotografije, slikarstva, skulpture, instalacije, performansa i video umjetnosti. 

Foto:Marko Ercegović

Pin It on Pinterest