Veliko „Da“ za Tustu!

Nakon saznanja da se dokumentarni film o Tusti neće prikazati u sklopu ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, zatečen ovom odlukom, pozvao je u Pulu redatelja ovog dokumentarnog filma Andreja Korovljeva i članicu ekipe filma Paolu Orlić.

„Tusta je Pula! Veliko „Da“ sada  i uvijek za ikonu brojnih generacija, za Tustu koji je  uvijek kao temeljnu vrijednost svog djelovanja isticao antifašizam, oštro se boreći protiv neofašizma,  netrpeljivosti i ekstremnog nacionalizma. Čovjek koji je beskompromisno svjetlao obraz antifašističke, tolerantne i otvorene Pule ostavio je neizbrisiv trag u srcima Puležana i povijesti grada. Pula je ponosna na Tustu, zahvalna na Tusti i naša je dužnost da njegov lik i djelo ostanu u trajnom sjećanju. Tusta je ikona za sve one koji su antifašizam i pacifizam smatrali i smatraju kao dio svog bića i svjetonazora. Stoga, veliko „Da“ za Tustu!“,  izjavio je gradonačelnik Boris Miletić.

Grad Pula organizirat  će 26. srpnja, s početkom u 21.30 sati, nezavisnu projekciju filma „Tusta“ u Areni, a kako bi i na ovaj način odali počast  sugrađaninu Branku Črncu Tusti.

Poštujući prijedlog programa umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala, Grad Pula projekciju organizira  van Festivala,  ali u znak sjećanja na lik i djelo Tuste, koji je Pulu zadužio i obilježio neumornim djelovanjem i koji zauzima posebno mjesto u pamćenju generacija koje su odrastale što uz njegovu glazbu, što kroz njegove uvijek dosljedne vrijednosti.

„Iznimno mi je drago da su na moj jučerašnji apel za pomoć oko organiziranja alternativne projekcije dokumentarnog filma “Tusta” u pulskoj Areni upućen Gradu Puli i Istarskoj županiji, u najkraćem mogućem roku reagirali gradonačelnik Pule Boris Miletić i pročelnici odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije Jasmina Nina Kamber i Vladimir Torbica. Ističem da mi je ta reakcija posebno draga ne samo kao autoru filma nego prije svega kao Puležanu da je Grad osobnim angažmanom odlučio ispraviti nepravdu neuvrštavanja filma “Tusta” u nenatjecateljski program 67. Pulskog filmskog festivala osiguravajući termin projekcije “Tuste” u nedjelju, 26. srpnja u pulskoj Areni.

Kao što sam mnogo puta istaknuo, “Tusta” je film o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag, ne samo u srcima generacija Puležana, nego i puno šire jer je beskompromisno pjevao i zagovarao antifašizam, toleranciju i multikulturalnost.

U godinama ratnih pomrčina njegov je glas odjekivao puno šire od naših prostora zbog čega je često bio cenzuriran i marginaliziran. Stoga, napominjem da je fIlm “Tusta” važan za prikazivanje u Areni ne samo kao još jedan dokumentarni film u nizu selektiranih naslova, nego kao svjedočanstvo i posveta samom gradu utjelovljenom u liku čovjeka koji je “imao muda” i “tvrdi antifašistički stav” i koji se nije se dao utišati nikakvim cenzurama u doba kada su mnogi glasovi utihnuli i pokleknuli pod bremenom povijesnih tektonskih mjena na ovim prostorima.

“Ljudina” koja je osim “Stuba Branka Črnca – Tuste” na Monte Zaru zaslužila da ga gledamo na velikom platnu Arene uostalom, mogu to slobodno reći, na razini simbola utjelovljuje sve ono najbolje od grada u kojem sam i sam odrastao i formirao se pa tako, usprkos činjenici da danas živim i radim daleko od dizalica Uljanika i Arene, i dalje se uporno usred Zagreba deklariram Puležanom.

U svoje osobno, ali i ime produkcijske kuće Factum te cijele ekipe filma iza i ispred kamere, od srca zahvaljujem na ovoj gesti te ovom prilikom ujedno pozivam sve Puležane i one koji se tako osjećaju da dodju na projekciju filma u Arenu, u nedjelju, 26. srpnja 2020. godine“, izjavio je redatelj dokumentarnog filma „Tusta“ Andrej Korovljev.

Pin It on Pinterest