Vijeće za prevenciju kriminaliteta podržalo akciju „Kada si ti na nogostupu ja moram na ulicu”

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule podržalo je akciju “Kada si ti na nogostupu ja moram na ulicu” Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije koja se održala danas,10. rujna2020. godine u Puli.

Zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci i načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić zajedno s organizatorima prehodali su nogostup Mutilske ulice kako bi skrenuli pozornost javnosti na problem kretanja osoba u invalidskim kolicima.

„Grad Pula, kroz svoje Vijeće za prevenciju kriminaliteta čiji je jedan od prioriteta upravo sigurnost u prometu, rado se priključio akciji kako bi još jednom istaknuli važnost sigurnosti građana na nogostupima koju možemo garantirati ukoliko se svi zajedno pridržavamo pravila. Osobe s invaliditetom, majke s kolicima, učenici, umirovljenici i svi pješaci ne mogu sigurno prolaziti nogostupom ukoliko su na njima parkirana vozila“, rekla je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci.„Neodgovorno ponašanje pojedinaca u prometu naš život čini još težim, a osnovne životne potrebe nedostupnima, zbog čega smo prinuđeni tražiti pomoć drugih osoba. Neodgovornim ponašanjem pojedinaca uz osobe s invaliditetom ugrožene su sve skupine građana i djeca“, naglasio je predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije Mladen Jurada.

Načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić pojasnio je kako policija u sklopu svoga redovnog djelovanja, ali i kao članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule još jednom apelira na građane da se pridržavaju zakonskih propisa vezanih uz parkiranje i da maksimalno izbjegavaju parkiranje na nogostupu jer stvaraju poteškoće invalidima, osobama starije životne dobi, roditeljima s djecom u kolicima koji u tim slučajevima ne mogu proći nogostupom i silaze na prometnicu gdje im se ugrožava sigurnost.

Organizatorima iz Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije i predstavnike Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule današnjoj akciji pridružili su se i korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda s ravnateljicom Lorettom Morosin, a nesmetano odvijanje akcije omogućili su djelatnici Prometne policije i prometni redari Grada Pule.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta osnovano je u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta na području Grada, a radi zaštite sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini, kroz partnerstvo i zajedničko planiranje i djelovanje različitih tijela vlasti, javnih službi, gospodarstva i građana. Programom prevencije kriminaliteta na razini Grada obuhvaća se suzbijanje nasilja u obitelji, maloljetnička delikvencija, kaznena djela na štetu djece i maloljetnika, zlouporaba droga, suzbijanje nasilja u urbanim sredinama, te provođenje drugih mjera radi povećanja razine sigurnosti ljudi i imovine.
Vijeće za prevenciju kriminaliteta čine predstavnici Grada Pule, Policijske postaje Pula,  Općinskog suda u Puli, ureda Državne uprave u Istarskoj županiji, Centra za socijalnu skrb u Puli, Gradskog društva Crvenog križa Pula, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Osnovne škole Šijana, Društva Naša djeca te Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica Obiteljski centar Pula.

Pin It on Pinterest