Završile javne tribine za pripremu Proračuna Grada Pule za 2021. godinu

Građani dali svoj doprinos u izradi kvalitetnijeg i transparentnijeg gradskog proračuna

Susretom s građanima mjesnih odbora Štinjan, Veli Vrh te Stoja i Sv. Polikarp-Sisplac jučer su okončane javne tribine na kojima su i ove godine građani u izravnom dijalogu s predstavnicima Grada predložili niz inicijativa i prijedloga za uvrštenje u gradski proračun za iduću godinu. Ove godine tribine su za sve mjesne odbore održane u  prostorima pulske Zajednice Talijana – Circolu uz epidemiološke mjere i uz uvažavanje socijalne distance.

Prisutne je pozdravio Robert Cvek zamjenik gradonačelnika Pule te pojasnio kako ovim načinom komunikacije s građanima gradska uprava nastavlja svoj transparentan rad i omogućuje građanima u najvećoj mogućoj mjeri da sudjeluju u pripremi proračuna za sljedeću godinu kroz izravno iznošenje njihovih prijedloga, želja kao i poteškoća s kojima se susreću, a Grad će, istaknuo je Cvek, pokušati što više toga uvrstiti u proračun.

Tribinama su, uz zamjenicu gradonačelnika Elenu Puh Belci, prisustvovali i  svi pročelnici upravnih odjela Grada Pule, direktori trgovačkih društava te ravnatelji javnih ustanova čiji je osnivač Grad Pula.
Osvrćući se o pripremama proračuna za iduću godinu pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić, iznijela je podatke o procesu i rokovima izrade proračuna te svim načinima sudjelovanja građana u izradi istoga te istaknula kako je ova godina specifična s obzirom da su epidemiološke prilike dovele i do negativnih posljedica za proračun Grada.

„ Došlo je i do rebalansa proračuna te pada gospodarske aktivnosti a u sljedećoj godini očekuje nas porezna reforma i smanjenje jednog dijela proračunskih prihoda od poreza na dohodak. No kako bi, sukladno svemu navedenom, najbolje složili proračun prijedlozi građana s tribina iznimno su bitni kako bi se razlučili prioriteti“, kazala je pročelnica Sajić.

Predstavnici mjesnih odbora zahvalili su se Gradu na suradnji i do sada izvršenim projektima te su u osnovnim crtama iznijeli želje za realizaciju kroz naredno razdoblje, a potom je riječ prepuštena mještanima  –  prvo Štinjana i Velog Vrha za koje su tribine započele u 17 sati dok su u 18,30 pristigli mještani Stoje i Sv. Polikarpa-Sisplaca.

Uređenje sanitarne odvodnje, izgradnja rasvjete, polivalentnog igrališta za djecu, održavanje šumica u okolici Štinjana u globalu su bila značajnija pitanja od interesa stanovnika Štinjana.

Robi Fuart, rukovoditelj djelatnosti sanitarne odvodnje u društvu Pragrande pojasnio je kako će se kanalizacija rješavati kroz EU projekt za koji postoji lokacijska dozvola i riješeno je oko 70% imovinsko pravnih odnosa. „Postupci su u tijeku kojih i djelomično izvlaštenje. Izvori financiranja su kroz europske fondove i aplikacija za Štinjan je predana nadležnim tijelima u Zagrebu od kojih se čeka odobrenje“, pojasnio je Fuart.

Rješavanje imovinsko pravnih odnosa predstavlja preduvjet za nastavak aktivnosti prema realizaciji brojnih drugih infrastrukturnih projekata na području Štinjana a na čemu se intenzivno radi, nadovezala se pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian, te najavila kako će se u ovisnosti o raspoloživim sredstvima u proračunu, nastaviti i sa uređenjem plaže Hidrobaze. Upravo je taj projekt izrazito pohvaljen od strane Štinjanaca.  Isto tako odgovarajući na pitanja uređenja Fažanske ceste pročelnica je pojasnila da je to zajednički projekt Grada Pule, Općine Fažana i Županijske uprave za ceste. U tijeku je evidentiranje prometnice, radi rješavanja imovinskih odnosa prema Zakonu o cestama. Za početak će se projektirati nogostup i rasvjeta, a križanje kod pekare Vilson će se riješiti projektiranjem rotora. Nadalje, problematika čišćenja šuma je u nadležnosti Hrvatskih šuma, a Grad će kroz intenzivnije obraćanje prema Hrvatskim šumama, a što je uputno da učini i mjesni odbor pokušati utjecati na kvalitetnije rješavanje tog pitanja.

Što se tiče Velog Vrha najviše pitanja bilo je usmjereno na kanalizaciju, oborinsku odvodnju te sanaciju Partizanskog puta na kojemu je istaknut i problem prekomjerne brzine vožnje.
Slično kao i kod Štinjana, i Veli Vrh je u EU projektu kojim se planira riješiti kanalizacija, kazao je Fuart. Vezano za kritičnu točku na Paduljskom putu gdje se skuplja voda, razmatra se mogućnost eventualne izgradnje upojnog bunara, dok će se poklopci šahtova slabih ležišta na Partizanskom putu nastaviti rješavati jedan po jedan, do cjelovite rekonstrukcije prometnice, a problematika brzine prenijeti će se prema nadležnom MUP-u.
 
Na području Stoje te Sv. Polikarpa-Sisplaca osvrt je dan na pitanje parkiranja u naselju Zelenika, zatim izgradnju stepenica za ulaz u more na Valovinama, uređenju pojedinih prometnica te je pojašnjen način budućeg rada pročistača u Luci.

U tom kontekstu istaknuto je da će se stepenice za ulazak u more na Valovinama riješit projektom sanacije obalnog zida, koji je u tijeku. Nadalje, Grad će razmotriti mogućnosti po pitanju parkiranje na Zeleniki s time da se ne može udovoljiti zahtjevu bilo kakvog improviziranog parkinga.

Glede pročistača obrazloženo je kako postoji lokacijska dozvola i Studija utjecaja na okoliš te će se pripremit natječaj koji obuhvaća projektiranje i gradnju, a financirat će se iz EU projekta.
Naime, na lokaciji uređaja na Molo Carbone (s dokumentacijom i prostornim planovima Grada) postoje ograničenja, uređaj je kompaktan, povučen od radnih površina i zida, potpuno zatvoren, najmodernije tehnologije. Pročišćena voda će se pumpati preko ispusta na Valkanama, a uređaj koji je tamo će se zatvoriti. Neće biti neugodnih mirisa, istaknuto je.

Za kraj zamjenik gradonačelnika uputio je zahvalu svim građanima na odazivu i sudjelovanju te izrazio nadu da će okolnosti sljedeće godine biti bolje nego ove, te da će se uspjeti realizirati planovi značajni za kvalitetu života u gradu.

Pored okončanih javnih tribina, svoja mišljenja i prijedloge građani do 9. listopada 2020. godine mogu dostaviti i elektroničkim putem preko e-Konzultacija na službenim web stranicama Grada Pule www.pula.hr, zatim na email adresu proracun@pula.hrili  uputiti poštom na adresu: Grad Pula, Forum 1, 52100 Pula.

Pin It on Pinterest