Zahvaljujući gradskom projektu „Dolcevita“ i Negrijeva 19 zablistala u novom ruhu

S oronulom fasadom zbog posljedica djelovanja zuba vremena, zgrada na adresi Negrijeva 19 kojom upravljanja Stambeni inženjering d.o.o., vapila je za obnovom. Zahvaljujući financijskoj pomoći Grada Pule putem projekta Dolcevita ova je zgrada, kao i brojne druge, svoje otužno sivilo i derutan izgled zamijenila potpuno novim osvježenim sjajem.

Iznosom od gotovo 115 tisuća kuna bespovratnih sredstava osiguranih putem Dolcevite – što predstavlja 22 posto u ukupnoj vrijednosti investicije koja iznosi cca 525 tisuća kuna – Grada Pule je sudjelovao u uspješnoj obnovi krova, pročelja i stolarije predmetne stambene zgrade.

„Drago mi je što se sve više naših sugrađana odlučuje na obnovu svojih zgrada što nam dokazuje da su bespovratna sredstva Grada Pule  usmjerena u prave svrhe. Znamo da je uređenje pročelja obaveza vlasnika posebnih dijelova zgrade,  no isto tako svjesni smo da ovakvim vidom financijske pomoći ohrabrujemo vlasnike da se upuste u obnovu zgrada koje u konačnici doprinose izgledu i vizuri kako užeg povijesnog gradskog središta tako i cijeloga grada. Održavane zgrade dio su urbanog identiteta grada i nezanemariv javni interes.“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić

Grad Pula je do sada kroz ovaj hvalevrijedan projekt sufinancirao obnovu ukupno 65 građevina, od kojih je 41 unutar Zaštićene kulturno-povijesne cjeline i 24 izvan zone zaštite.

Podsjetimo, kroz projekt DolcevitaGrad Pula zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovišta zgrada u staroj gradskoj jezgri ali i šire, na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima.  U zadanim prepozicijama, suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do maksimalnih 178 tisuća kuna po zgradi u zoni prioriteta, odnosno 133 tisuće izvan zone prioriteta, a dio sredstava za obnovu moguće je ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade.
Također, u slučajevima kad su ulična pročelja građevina u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini obnovljena u recentnom razdoblju, predviđena je mogućnost obnove i/ili zamjene dotrajale stolarije. Osim toga, građani imaju mogućnost i sufinanciranja uklanjanja grafita na području cijeloga grada, a sve kako bi se u konačnici dodatno uljepšao grad.

Odgovori

Pin It on Pinterest