Lerotić: Hrvatska diskriminira mlade ljude školovane u zemljama EU!

ZAGREB – Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru održao konferenciju za medije na temu – Mladi u borbi s hrvatskom birokracijom, kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju mladi koju su se obrazovali u drugim državama Europske unije a žele se vratiti živjeti i raditi u Hrvatsku. – Apsurdi hrvatske birokracije su toliko veliki da čak niti ova globalna pandemija nije promijenila način razmišljanja i djelovanja naše administracije, naglasio je Lerotić.

– Na prvu zvuči potpuno nevjerojatno, ali je istinito – Hrvatska, koja je suočena s nedostatkom liječnika i medicinskih sestara naprosto tjera mlade ljude te struke u inozemstvo da se tamo zaposle. Konkretno, riječ je o primjeni Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, na način da se izravno diskriminiraju naši građani – hrvatski državljani koji su završili srednju medicinsku školu u nekoj drugoj članici Europske unije, primjerice u Sloveniji. Dok razvijene europske države nastoje privući takve kadrove, znači obrazovane mlade ljude željne rada sa ranjivim skupinama u društvu, bolesnima, osobama s posebnim potrebama… Hrvatska ne samo da ih ne privlači nego im stvara prepreke za povratak u državu, naveo je Lerotić.

– Imamo slučajeve da osobe koje su u Sloveniji završile srednju medicinsku školu ne mogu do posla u Hrvatskoj ako ne odslušaju više od 2 tisuće sati dodatne nastave da bi im se tek onda priznala stručna kvalifikacija stečena u inozemstvu. Istovremeno, ako želite ići u Njemačku a završili ste srednju medicinsku školu dovoljno je položiti B2 razinu njemačkog jezika i možete početi raditi u Njemačkoj. Tu bi se moglo zaključiti da hrvatska administracija očito bolje zna i provodi europske propise nego što to zna jedna Njemačka! Koliko takva teza može opstati najbolje pokazuju brojne ljestvice zemalja članica Europske unije u kojima je Njemačka pri vrhu a Hrvatska na dnu.

– Što je najgore, tu apsurdi hrvatske birokracije ne završavaju, dodao je Lerotić, jer ne samo da se te osobe u Hrvatskoj ne mogu zaposliti kao medicinske sestre nego se uopće ne mogu zaposliti na nijednom poslu za koji se traži srednja stručna sprema (npr. u trgovini ili bilo gdje drugdje gdje se traži srednja stručna sprema), budući da se njima priznaje kao da imaju završenu samo osnovnu školu, a svi znamo da je na današnjem tržištu rada srednja škola neki minimum koji se zahtijeva prilikom zapošljavanja.

Lerotić je na kraju zaključio kako se stoga ne trebamo čuditi zašto ljudi odlaze iz Hrvatske. – Pa tko će ostati raditi u Hrvatskoj ako mu netko kao uvjet postavi da mora odslušati 2500 sati gradiva koje je već ranije negdje odslušao i za to stekao diplomu? I to ponavljam, ne u zemlji Trećeg svijeta, nego u zemlji članici Europske unije!

Odgovori

Pin It on Pinterest