Bogat program INK-a do konca mjeseca lipnja 2021.

U ponedjeljak, 21. lipnja u 20 h

na rasporedu je repriza najnovije produkcije Čakavske scene INK,

POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO!

Autor: Dario Fo

Redatelj: Patrik Lazić

Igraju: Marijana Peršić, Aleksandar Bančić, Nika Ivančić, Valter Roša, Luka   Mihovilović

Talijanski Nobelovac Dario Fo napisao je 1974. godine komad čiji osnovni problem počiva na osiromašenom radništvu koji jednoga dana, smatrajući da su cijene u supermarketima daleko veće od njihovih prihoda, odluče proizvode platiti onoliko koliko oni procjene da ti proizvodi zaista vrijede. Iako volimo vjerovati da kazalište ima moć mijenjati društvenu realnost, obično se uvjerimo kako je teatar prilično nemoćan u odnosu na masovne medije i moć koju imaju internet, televizija ili štampa. Izuzetak koji će samo potvrditi ovo pravilo je priča o tome kako su negdje u vrijeme praizvedbe ovog teksta u Italiji, vezano ili nevezano uz predstavu, neki radnici zaista  sprovodili akciju poluplaćanja po milanskim supermarketima poslije čega je podignuta tužba protiv Foove trupe kao potencijalnih inicijatora ove sitne anarhije. Postoji i jedna neprovjerena, možda samo urbana priča o sličnom događaju u Puli početkom devedesetih kada je čovjek nakrcao kolica i otišao jer nije imao čime platiti.

                Često se sjetim ove priče kada tamo negdje krajem svibnja, pred sam početak turističke sezone, naši supermarketi podignu cijene prilagođene našim zapadnijim gostima, a naše plaće nikako da postanu zapadne. Često se sjetim i toga da ne trebamo osiromašeno i izigrano radništvo tražiti u Italiji sedamdesetih godina prošlog stoljeća jer se i u našem dvorištu dovoljno puta desio slučaj propasti industrije, stečaja, blokiranih računa i deložacija. Gorka Foova satira bit će nam povod da radnju smjestimo u naše vrijeme i domaće okolnosti. Na pola puta između smijeha i melankolije nalazi se ovaj komad u kojem će se prepoznati obrisi radnika s margine našeg društva. Kroz smijeh doći do istine – vjerujem da je to način koji mi najbolje razumijemo.

Patrik Lazić, redatelj  

U petak, 25. lipnja u 20 sati

MISTERO BUFFO

Autor: Dari Fo

Igra: Valter Roša

Povodom dodijeljenog Posebnog priznanja glumcu Valteru Roši za nadahnutu izvedbu na ovogodišnjim XIV. Gumbekovim danima u Zagrebu, repriziramo predstavu Mistero Buffo!

Uvjerite se i sami, prema obrazloženju Ocjenjivačkog suda, u “suptilnu, poetsku, glumački preciznu, energičnu, umjetničku izvedbu koju Valter Roša temelji na izvrsnom poznavanju zbirke satiričnih monologa nobelovca Darija Foa.”

Trajanje: 70 minuta

U subotu, 26. lipnja u 20 sati

Klavirski koncert iz ciklusa SAMO NAJBOLJE

Nastupa Pavica Gvozdić.

Pavica Gvozdić je bez sumnje, među hrvatskim pijanistima, jedna od najpoznatijih i najpriznatijih. Studij klavira završila je u klasi prof. Svetislava Stančića, u čijoj klasi također stječe naslov magistra klavira. Laureat je natjecanja u Münchenu nakon kojega biva pozvana u klasu prof. Magde Tagliaferro u Parizu, gdje postaje laureat šestog međunarodnog pijanističkog natjecanja „M. Tagliaferro“ i dobiva specijalnu nagradu „Maurice Dandelot“. Po povratku u Hrvatsku dobitnica je mnogobrojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Godine 2014. dobila je nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo. Njezina je karijera iznimno bogata. Gostovala je u većini europskih država, Japanu, Kanadi i bivšem Sovjetskom Savezu. Surađivala je s dirigentima: L. Matačićem, V. Wangenheimom. C. Zecchijem. H. Möller-Kreyem, S. Skrowaczewskym, A. Janigrom. L. Hagerom, K. Sanderlingom, V. Kranjčevićem, M. Horvatom i drugima. Snimila je dvadesetak ploča. Držala je predavanja i majstorske radionice u Kanadi i Japanu. Enciklopedija „Suvremeni pijanisti“ (izd. Moskva, 1988.) smješta je u red s najvećim imenima svjetskog pijanizma. Na njezinome repertoaru nalazi se više od trideset koncerata za klavir i orkestar. U posljednje tri godine primila je još tri priznanja za svoj rad: nagradu „Porin“ za životno djelo 2018., nagradu „Neven“ za najbolji koncert na Festivalu sv. Marka 2019., i nagradu „Lovro pl. Matačić“ za životno djelo 2020.

Na programu djela W. A. Mozarta, F. Chopina,  F. Schuberta, J. Brahmsa  

Trajanje:  80 minuta

Odgovori

Pin It on Pinterest