Obnovljen stoljetni suhozid na blatu u Vinkuranskoj vali

U obnovi je sudjelovalo 150 volontera

Danas se u Vinkuranu održala završnica projekta „Obnova tradicijskog suhozida na blatu u Vinkuranskoj vali (uvali Soline)“. Tijekom četiri dana, od četvrtka do nedjelje, čak 150 volontera marljivo je radilo na obnovi stoljetnog suhozida pod vodstvom majstora suhozidne gradnje iz udruge 4 Grada Dragodid, koji su u Vinkuran došli sa Cresa, Rijeke i Zagreba.

Na šetnici iznad obnovljenog suhozida izloženi su dječji kreativni radovi vrtićke skupine Ježići iz DV Medulin, PO Vinkuran , koji  su nastali tijekom projekta: šareni crteži suhozida i krajobraza akvarelom i pastelama te minijature suhozida od škriljavca i gline. U pratnji ukulelea djeca su otpjevala pjesmicu „Zid“ čije je stihove napisao i uglazbio odgajatelj Neven Radanović. 

U obliku fotozahvalnica izložen je i dio fotografija nastalih tijekom četiri dana rada i druženja na suhozidu. Vrijedne ruke, prijateljstvo i radost stvaranja zabilježili su fotografi iz pulske udruge Format: Lara Vujica, Đulijano Belić, Vladimiro Gagliardi, Nevio Doz, Ozren Valentić i Marino Pereša. 

Vrsni majstori suhograditelji prezentirali su roditeljima, mještanima, volonterima najčešće pogreške u gradnji suhozida te objasnili temeljna pravila i tehnike suhozidne gradnje na konkretnom primjeru obnovljenog suhozida. Obnova stoljetnog suhozida obilježena je zajedničkim druženjem volontera, glazbom i nakon fizičkog rada ukusnom maneštrom  s bobićima. Mještani Vinkurana, ali i Banjola, Premanture i Pule, brojnim su odazivom izgradili suhozid, ali što je još važnije – ojačali osjećaj pripadnosti zajednici. Današnja će dječica jednoga dana svojoj djeci i unucima moći prenijeti umijeće suhozidne gradnje i ponosno im pokazati suhozid na koji su stavili svoj kamen, svoj mali doprinos za bolje sutra. Vinkuranski suhozid na ljekovitom blatu zasigurno je postao novo mjesto susreta i atraktivni pejzažni element za šetače. Priča o tome kako je i kada obnovljen te zašto je važno baštiniti umijeće suhozidne gradnje ispričana je na četiri jezika, na tabli postavljenoj uz zid. 

Mjesni odbor Vinkuran zahvaljuje se mještanima na fantastičnom odazivu, projektnim partnerima Javnoj ustanovi Kamenjak, DV Medulin, Med Eko servisu d. o. o. i udruzi ljubitelja fotografije Format na sudjelovanju i lijepoj suradnji. Zahvala na financijskoj potpori ide Zakladi za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva te Općini Medulin. 

Odgovori

Pin It on Pinterest