Najava 28. Smotre ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 28. Smotre vina južne Istre u Vodnjanu!

“Ispred nas je subota u znaku vrhunskih vina i maslinovih ulja,  dan koji objedinjuje 28. Smotru maslinovog ulja Istre i 28. Smotru vina posebnog terroara a to je južna Istra”, najavio je gradonačelnik Grada Vodnjana Dan ulja i vina Vodnjan Dignano 2022. “Zadovoljstvo mi je kad se u Vodnjanu priča o kvalitetnim maslinovim uljima i vinima, a pogotovo kad se raprava odvija uz degustacije. Oduvijek se na vodnjanštini pričalo o maslinovom ulju ali od ’94 na malo drugačiji način jer se oformila komisija za ocjenivanje vina i natjecanje je počelo i to natjecanje u kvaliteti. 1995 isto se dogodilo i za maslinovo ulje.  Tijekom ovih 28 godina tehnologija proizvodnje i prerade se nastavila mijenjati. To je nešto što ljubitelje vrhunskog ulja vraća u Vodnjan, da ponovno posjete dane mladog ulja, gospodarstva, uljare i kušaonice i otkrivaju mirise i okuse soka masline. U subotu prvi puta na jednom mjestu predstavljamo ovakvu istarsku paletu berbe 2021, specifične i izrazito zahtjevne sezone, budući da se nismo uspjeli okupiti nakon berbe na danima mladog ulja. Svaki bod, zaslužen je velikim trudom pa ovom prilkom zahvaljujem i čestitam svim proizvođačima na sudjelovanju. Vina koja u subotu možete probati drže ljestvicu kvalitete vrlo visoko, a posebnu pažnju zaslužuje Vin de Rosa, poznato vodnjansko desertno vino ili pasitto koje je nedavno ušlo u svjetski vodič Slow Food kako bismo ga zaštitili i osigurali povećanje proizvodnje. Zahvaljujem se sudionicima organizacije, djelatnicima Contrade, Casteliera, Agroturista, Turističke zajednice te Zajednici talijana na prostoru i sve Vas pozivam u subotu u Vodnjan, kazao je Pastrovicchio.

Ponosimo se što uzorci maslinovih ulja ove dugogodišnje tradicionalne manifestacije već 3 godinu   konkuriraju i na O.L.E.A.- inom 11. međunarodnom natjecanju „Zlato Mediterana 2022″. Ta je poveznica ostvarena jer nam senzorsku analizu provodi upravo ta udruga senzornih analitičara O.L.E.A. – Organizzazione Laboratorio Esperti Assaggiatori iz Italije – Organizacija Laboratorija za stručnu degustaciju. Kemijske analize rađene su u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Na 28. Smotri ekstra djevičanskih maslinovih ulja sudjelovalo je 67 uzoraka iz cijele Istre i za sada možemo reći da se iznova potvrdilo iznimnost ulja sa ovih područja. Oslikavaju vrhunsku kakvoću ulja koja je postignuta u klimatskim uvjetima izazovne sezone 2021, aromatski su ulja vrlo jaka i uravnotežene na mirisu i okusu što potvrđuje nikad veći udio zlatnih medalja, kazala je Ester Geissa Đurić iz Agroturista. Nastavila je da je 37 uzoraka vina s područja južne Istre ocjenilo povjerenstvo za senzorno ocjenjivanje vina pri Institutu za poljoprivredu u Poreču čiji je vinarski laboratorij odradio i kemijske analize. Predlažemo ljubiteljima vina da posebno istraže južnu Istru ove subote u Vodnjanu jer nudi zanimljivu paletu sorata i kompleksnu aromatiku velikih, ali i garage vinarija.

Agronomka Agroturista Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz programa je istaknula cjelodnevne degustacija maslinovog ulja i vina na Narodnom trgu koje počinju već u 10 sati kao i zabavni dio programa za najmlađe. Prva degustacija namjenjena je baš njima. Iznimno se radujem susretu djece i vrhunskog maslinovog ulja. Za njih smo, osim priče o osnovama kvalitete maslinovog ulja, pripremili čokoladno voćne praline i sladoled u degustaciji koju će voditi Lena Puhar O’Grady. U 11 sati također za djecu, uz istu bazu male škole kušanja ulja sljubljujemo maslinova ulja sa pizzama uz vodstvo obitelji Lupieri koja već godinama plasira izdanje ulja pod nazivom FOR KIDS. Obje vođene degustacije su besplatne, ali uz obaveznu prijavu na edukacije.agroturist@gmail.com. Od 10-19:00 sati otvoren je kutak za djecu u Javnoj vagi, gdje se osim degustacije maslinovog ulja može ući u svijet virtualnog maslinarstva proučiti sorte ili vidjeti kako su ljudi u prošlosti proizvodili maslinovo ulje, od berbe i vaganja do cjelokupnog procesa prerade. Nakon virtualnog doživljaja ne zaboravite posjetiti kušaonice vina i maslinovog ulja, kazala je. Dodala je i da su proizvođačima i ljubiteljima ulja i vina željeli pružiti opuštenu i zabavnu atmosferu za što će se pobrinuti u 11:00 i u 17 sati sati članovi UDRUGE Unity TWG.

Uz ostale nastupe hodat će na žici od zgrade Zajednice Talijana do zgrade gradske uprave.  Vodnjanci se prisjećaju sličnog događaja od prije 90 godina što nas je inspiriralo da ponovimo ovaj pothvat. U njihovim nastupima moći ćete uživati uz vrhunski sladoled sa šampionskim maslinovim uljem i vinom te Vin de Rosa, a u 17 sati za ljubitelje osvježavajućih pića Davor Kaić, po vlastitoj recepturi pripremat će koktel sa maslinovim uljem. Ponudu proizvoda obogaatit će i tržica na placim sa sajmom cvijeća. U 16:00 sati kroz ZLATNA VINA 28.SMOTRE povest će vas sommelier Emil Perdec i vinari, a u 17:00 sati ekspert kušači OLEA-e vodit će degustaciju maslinovih ulja. Obje vođene degustacije su besplatne uz prijavu na edukacije.agroturist@gmail.com. I najslađe za kraj, VIN DE ROSA predstavit će sommelier Emil Perdec na vođenoj degustaciji u 18 sati u zajednici Talijana Vodnjan Dignano. Svečana dodjela priznanja 28. Smotre maslinovog ulja Istre i 3. Zlato ISTRE te 28. Smotre vina južne Istre planirana je u 19 sati. Pozivamo vas ove subote u Vodnjan, ovakvo kušanje vrhunskih maslinovih ulja i vina garantiramo još niste doživjetli, zaključila je Hlevnjak Pastrovicchio.

Odgovori

Pin It on Pinterest