Pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na natječaju „EU Health Award 2021“

Inicijativa tima pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ušla je u uži izbor na natječaju „EU Health Award 2021“ u organizaciji Europske Komisije te osvojila vrijednu nagradu od 1.500 EUR!

Tim nastavnika i učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ušao je u uži izbor svojom prijavljenom inicijativom „I’m a Young Tree“ (Ja sam mlado drvo). Natječaj „EU Health Award 2021.“ prepoznaje i nagrađuje inicijative gradova, nevladinih organizacija ili drugih organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija koje žele promovirati komunikaciju i zdravstvenu pismenost o prevenciji raka među djecom i mladima (od 6. do 24. godine). Prijave koje su podnesene u okviru Nagrade „EU Health Award“ za 2021. morale su započeti i biti provedene u praksi tijekom 2020. i/ili 2021. godine. Sve su prijavljene inicijative mogle uključivati ​​akcije koje promiču zdravu prehranu i redovite tjelesne aktivnosti, obeshrabrivati upotrebe duhanskih proizvoda i alkohola, smanjenje (online) marketinga nezdravih proizvoda, omogućavati poticajno okruženje i zaštitu od izlaganja sunčevoj svjetlosti. Poseban fokus trebao je biti usmjeren na uključivanju djece i mladih iz socijalno-ekonomskih ugroženih skupina stanovništva uključujući migrante, etničke manjine itd. i/ili djecu koja žive s invaliditetom.

Nagrada „EU Health Award“ od 2015. odaje priznanje organizacijama iz cijele Europe za njihove uspješne inicijative u javnom zdravstvu. Prvobitno usmjerena na nevladine organizacije, nagrada se ubrzo proširila i na gradove, lokalne vlasti ili pridružene organizacije, obrazovne ustanove ili druge neprofitne organizacije.

Nagrada je dio aktivnosti Platforme za zdravstvenu politiku EU, a svečanost je sastavni dio godišnje skupštine Platforme. Tijekom godina pokrio je niz prioritetnih zdravstvenih tema od ebole, otpornosti na antimikrobne lijekove i cijepljenja, do prevencije pušenja i promicanja cijepljenja i zdravih stilova života,.

Ovogodišnja skupština Platforme za zdravstvenu politiku EU-a održala se 4. i 5. svibnja u okviru koje su proglašene i nagrađene organizacije, dobitnici nagrada prijavljenih inicijativa. Podneseno je 110 prijava iz 15 različitih zemalja EU-a koje su ispitane u skladu s kriterijima dodjele. Europska komisija odabrala je inicijative koje su ušle u uži izbor i pobjedničke inicijative na temelju ocjene žirija sastavljenog od dužnosnika Komisije i vanjskih stručnjaka na visokoj razini. Kako u kategoriji ‘grad’ za nagradu za prevenciju raka nije pristigla nijedna prijava, ova kategorija nije dodijeljena.

Link za booklet: https://ec.europa.eu/health/system/files/2022-04/award_booklet2021.pdf

ŠTUT na stranici 32.

Inicijativa tima Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu pod nazivom „I’m a young tree“ (Ja sam mlado drvo) rezultat je suradnje učenika Nore Delić, Matee Kolar, Ervina Obradovića i Andija Sinčića, nastavnika ugostiteljstva Grga Komazina, stručne suradnice knjižničarke Željke Kondić Dabo, nastavnice tjelesne i zdravstvene kulture Valentine Vuković te nastavnica engleskog jezika Biljane Ježik i Mile Brnčić. Kroz kratki video uradak, učenici su promovirali zdravi način života prezentirajući uravnoteženi način prehrane i aktivni način življenja. Učenici su prikazali pripremu zdravog fast fooda kombiniranjem svježih namirnica u zdrave obroke, demonstrirali vrste tjelovježbe te istaknuli dobrobiti boravka u prirodi s ciljem sprječavanja razvijanja loših, nezdravih navika i prevencije raka. Ovom je nagradom uloženi rad i trud učenika prepoznat, a ujedno je i motivacija za uključivanje i sudjelovanje u budućim projektima!

Odgovori

Pin It on Pinterest