Održana Projekcija dokumentarnog filma “Čuvar vodnjanskog blaga”

Dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije “Čuvar vodnjanskog blaga” o relikvijama i svetim tijelima te baštini pohranjenoj u crkvi sv. Blaža premijerno je prikazan u Vodnjanu u subotu 8. listopada u Vodnjanu.

Vodnjanci su tako prvi imali prilike vidjeti film u kojem se kroz 52 minute isprepliću životno svjedočenje mons. Marijana Jelenića, vodnjanskog župnika od 1972. do 2022., te sjećanja svjedoka vremena zauzetih očuvanjem ove vrijedne baštine.

U crkvi svetog Blaža u Vodnjanu nalazi se oko 300 relikvija svetaca, među kojima su i sveta tijela nadbiskupa sv. Leona Bemba (+1188.), sv. Ivana Olinija (+1300.), sv. Nikoloze Bursa (+1512.) te manji neraspadnuti dijelovi sv. Sebastijana (+282.), sv. Barbare (+288.), sv. Marije Egipatske (+522.) i sv. Eutiha (+582.). Jednu od najvećih svjetskih zbirki relikvija u Vodnjan je donio slikar i kolekcionar Gaetano Gressler 1818. godine da bi je sklonio iz Venecije. Od tada pa do dolaska Marijana Jelenića u župu, tom se ostavštinom nitko nije bavio, istaknuo je u filmu biskup u miru Ivan Milovan.

Dokumentarni film “Čuvar Vodnjanskog blaga” potpisuju redatelj Ivica Dlesk, scenaristica i urednica Vesna Jurić Rukavina, direktor fotografije Davor Petričić, montažerka Nina Koletić, skladatelj Maro Market i producentica Sunčana Hrvatin Kunić.

U filmu sudjeluje i povjesničarka mr.sc. Sunčica Mustać, teolog i ovlaštena osoba za rekogniciju relikvija mr. sc. Ilija Jakovljević, znanstvenici prof. dr. Šimun Anđelinović i doc. dr. Frane Mihanović, gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio i njegovi suradnici te građani Vodnjana Miroslav Jermić, Diriana Delcaro Hrelja, Livio Belci, dr. sc. Valter Šarić, Nensi Giachin Marsetič i Danilo Dragosavac.

Nakon projekcije filma novi vodnjanski župnik vlč. Damir Štifanić je, prema želji Marijana Jelenića, scenaristici Vesni Jurić Rukavina predao Priznanje za izniman doprinos valorizaciji vodnjanskog sakralnog blaga, a preuzela je i Priznanje dodijeljeno HRT-u. Marijan Jelenić zbog bolesti nije mogao nazočiti projekciji.

Scenaristica Jurić Rukavina istaknula je da je rad na filmu trajao oko godinu dana. Realiziran je zahvaljujući Župi Svetog Blaža u Vodnjanu, Porečke i Pulske biskupije, Gradu Vodnjan-Dignano i KBC Split Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju tijekom 2021. i 2022. godine s ekskluzivnim pravom danom HTV-u. Osim u Vodnjanu i široj okolici sniman je i u Žminju, u selu Lucijani i Svetom Lovreču Pazenatičkom. Njegovo prikazivanje na HRT-u može se očekivati uskoro.

Odgovori

Pin It on Pinterest