KONCERT Trio QuRaTo u Dnevnom boravku Rojca!

Foto: Neven Radaković

Soundpainting platforma Pula 2022. predstavlja događanje iz “Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3”

TRIO QuRaTo

Marco Quarantotto, bubnjevi/predmeti

Neven Radaković, Rhodes el.klavir/ analogni sint/fx/samplovi/live procesing

Miroslav Tovirac, el.bas gitara/fx/live procesing

__________________________________________

Koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe

mjesto: Dnevni boravak DC Rojc Pula

vrijeme: nedjelja, 30.10.2022. u 20 h

Besplatan ulaz!!

__________________________________________

Eksperimentalni trio “QuRaTo” usmjeren je na istraživanje i propitivanje  elektro-akustičnog zvuka i intuitivnih kompozicijskih odnosa u kontekstu slobodne improvizacije i skladanja uživo.

Naziv QuRaTo hibridna je složenica triju prezimena glazbenika koji ga čine (Quarantotto/Radaković/Tovirac), a konceptualno (od talijanske riječi “qurare”, što znači “njegovati”) ironizira eksperimentalni proces koji stoji dijamentralno nasuprot onome što u kompozicijskom i bendovskom žargonu podrazumijeva “klasično” skladanje i uvježbavanje glazbenog materijala.

Otkrivanje, otklon od sebe i stilske prepoznatljivosti, prevrednovanje vlastitog glazbenoga iskustva i memorije, te prisutvstvo kao putokaz za prepoznavanje pukotina u vremenu koje vode ka neočekivanom i neidomatskom, neke su od odrednica i preokupicacija ovog sastava.

“Ovo je bend koji ne postoji. Ovo je glazba koja to možda neće biti. Ovo je nešto što se zaboravlja da bi se slušalo, nešto što bi se, eventualno, moglo zaista čuti -“nešto” što je “ništa” – “ništa što je – nezaboravno”…”

(Neven Radaković, autor)

Organizator: Soundpainting platforma Pula i udruga RONDO HISTRIAE u suradnji sa Savezom udruga Rojca

Glavni producent: Neven Radaković

Izvršni producenti: Mia Đurčević i Jan Franjul

Tehnička potpora: AudioLab d.o.o.

Dizajn i oblikovanje promotivnog materija: Neven Radaković

Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Koncertu će prethoditi umjetnička rezidencija koja će se održati u klubu Kotač (26.-27.10.) i u Dnenvnom boravku (28.- 30.10.) DC Rojc Pula, u sklopu koje će troje glazbenika (Marco Quarantotto, Neven Radaković i Miroslav Tovirac) provesti umjetničko istraživanje pod nazivom“IMPROViziJE_0.4”, te u sklopu rezidencijalnog programa snimiti materijal za buduće izdavanje nosača zvuka.

IMPROViziJE” je umjetničko istraživanje koje je započelo 2018., a aktivno se provodi u suradnji sa Lukom Žužićem, glazbenikom, aranžerom i skladateljom od 2020. u sklopu rezidencijalnih programa Soundpainting platforme Pula. Istraživanje je usmjereno na opipavanje, ispitivanje i propitivanje granica između improvizacije i kompozicije, na proučavanje konceptualnih dramatuških,  performativnih i kompozicijskih principa koji slobodnu improvizaciju usmjeravaju prema intuitivnoj (instant, live, real time) kompoziciji. Pri tome, pitanja koja su se kroz godine artikulirala, a iznova se promišljaju i postavljaju  kao temelj istraživačkog rada i uvijek nanovo formuliraju glasila bi otprilike ovako:

“Što je  (instant, live, real-time, pisana) kompozicija nasuprot improvizaciji (slobodnoj, konceptualnoj, strukturalnoj, performativnoj)? Kakva je priroda pažnje koja u izvedbenom smislu kanalizira takvu kompoziciju?  –  GDJE je i na ŠTO usmjerena? Koji je izvedbeni ključ koji slobodnu improvizaciju u svijesti izvođača i slušatelja preobražava u utisak (dojam) da to što se izvodi i sluša nije (“puka”) improvizacija, već da je posrijedi skladana kompozicija? Postoji li neki izvedbeno-performativno-zvučni fenomen koji “pogrešno” svrstavamo u improvizaciju ili kompoziciju, a ne pripada ni jednom ni drugom “svijetu”, već je fenomen za sebe, a prepoznajemo ga, i skloni smo ga percipirati i tumačiti u zadanim i već znanim pojmovnim kategorijama  jer – empirijski – ostavlja snažan i upečatljiv dojam?…”

Umjetničke rezidencija je otvorena za zainteresiranu javnost, a rezultat će u skorašnje vrijeme biti dostupan na youtube kanalu Soundpainting platforme Pula u vidu audio-vizualne dokumentacije.

Biografije glazbenika

MARCO QUARANTOTTO magistrirao je jazz bubanj i udaraljke na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti – Institutu za jazz glazbu u Grazu, kod sveučilišnih profesora Alex Deutsch, Mandred Josel i Howard Curtis. Na hrvatskoj glazbenoj sceni surađivao je sa glazbenim grupama Nola, Goribor, East Rodeo i T.B.F.

U 2009. godini seli u London gdje nastavlja glazbenu karijeru. Od tada do danas nastupao je sa mnogim britanskim cjenjenim glazbenicima kao što su Johnatan Gee (Pharaoh Sanders), Quentin Collins (Alicia Keys/Gregory Porter), Byron Wallen (Chaka Khan/Hug Masakela), Nathaniel Facey, Mike Gorman (Incognito), Mornington Lockett, Kevin Davy (Lamb), Nicholas Meyer (Jeff Beck), Andrew McCormak, Claude Deppa (Carla Bley), Nick Pini (Laura Marling/Nick Mulvey), Dominik Pipkin (Morcheeba/PalomaFaith), Carl Orr (Billy Cobham), John Etheridge (Soft Machine), Sam Eastmond (John Zoran) i drugi. Redovito surađuje sa Beth Rowley, Robert Mitchell (Steve Coleman Five Elements), Julia Biel, Toni Kofi, Theo Jackson, Will Butterworth Trio/Quartet, Adam Beattie, Brooke Sharkey, Nicki Wells Turya, Toru i Shama Rahman.

2019 godine osniva svoj autorski trio ŪROK i u Novembru iste godine izdaje album prvijenac za Chant Records u New York Cityu. Album je uvršten u listu najboljih jazz albuma godine u Rolling Stone Magazinu ‘Best Of Jazz 2019’.

Značajne suradnje sa međunarodnim umjetnicima kao što su Jessica Lourie, Erin Dickins (Manhattan Transfer), Chad Lefkowitz-Brown, Roy Paci, Knoel Scott (Sun Ra Arkestra), Manu Eveno (Tryo) i Timi Dakolo.

Suradjivao je sa producentima kao što Humberto Gatica (Michael Jackson, Andrea Bocelli), Marc Urselli (Mike Patton, John Zorn), Julian Simmons, Alberto Roveroni, Gary Marlowe, Massimo Visentin, Giulio Favero (Zu, Teatro Degli Orrori).

Snimio je preko četrdeset albuma za razne umjetnike iz glazbenih pravaca Jazz, Rock, Experimentalne i Etno glazbe, diljem Europe i Velike Britanije.

NEVEN RADAKOVIĆ (1978.), akademski dirigent, skladatelj, teoretičar glazbe, glazbenik, performer – umjetnički voditelj i producent Soundpainting platforme Pula.

Nakon 15 godina  izvođenja klasičnoga repertoara glazbe 18., 19. i 20. stoljeća kao simfonijski, operni i zborski dirigent sa raznim ansamblima, orkestrima i zborovima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijskim Puhački orkestar HV-a, Sofijski festivalski orkestar, Cantus ansambl, Ganz festivalski ansambl, Zbor i orkestar HNK Split, HRT Zbor, akademski zbor i orkestar Muzičke akademije Zagreb itd..) 2011. posvećuje se autorskom radu na polju ekperimentalne, improvizirane i Nove glazbe, sa fokusom na konceptualnoj, performativnoj, eksperimentalnoj i intermedijalnoj kompoziciji.

2015. započinje svoje putovanje Soundpaintingom (multidisciplinarnim znakovnim jezikom za skladanje u realnom vremenu), te u suradnji sa udrugom Rondo Histriae pokreće Soundpainting platformu Pula (prostor za istraživanje, produkciju i edukaciju na polju inovativnih umjetničkih praksi), u sklopu koje vodi i organizira radionice, istraživanja i umjetničke rezidencije, te osmišljava i producira autorske multidisciplinarne, intermedijalne, koncertne i radiofonske umjetničke produkcije: “Orkestracija prostora” , “Treniranje prisutnosti” , “DADa/NENe: kako nešto pretvoriti u ništa bez da izgubi ono nešto”, “USTA_NA_K: što bi bilo mišljenje da se neprestano ne suočava sa kaosom”, “Nikad i Uvijek”, “Dum spiro”, “Grafospekcije”, “Metamidi”, “PROCESS_ISpainT(H)ING?!”, “IMPROViziJE” , “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe”, “Ciklus intermedijalnih, multidisciplinarnih i radiofonskih performansa”, te od 2020. – izlagačko-izdavačko-izložbeni projekt – “IZlog”.

Osnivač je i umjetnički voditelj CRI Orchestra (CRoatian Improvisers Orchestra), ISpainT(H)ING ensemble, APU Postmodern Art Ensemble itd.

MIROSLAV TOVIRAC rođen je 1983.g., i odrastao je u glazbenoj  obitelji u Bosanskom Šamcu okružen glazbom. Sa ocem Ljubišom, gitaristom, već je u ranom djetinjstvu počeo svirati gitaru. Nedugo nakon gitare, započinje svirati i bubnjeve. U dvadesetoj godini seli u Banja Luku gdje pronalazi prve ozbiljnije glazbene istomišljenike. Tijekom četiri godine provedene u Banja Luci, aktivno svirajući i eksperimentirajući u različitim glazbenim pravcima i na različitim instrumentima, pronalazi sebe u ulozi bas gitariste koja tada postaje i do dan danas ostaje njegov prvi instrument, premda i nadalje aktivno svira gitaru i bubnjeve.

Na poziv gitariste Branka Trijića 2007. godine seli u Beograd. Odmah po dolasku u Beograd započinje glazbenu suradnju sa raznim imenima jazz, funk i pop rock scene i kontinuirano radi kao studijski muzičar. Od 2009. godine stalni je član Vasil Hadžimanov banda sa kojim je snimio tri albuma, Can you dig it, Alive i Lines in sand, a od 2012. do 2021.  stalni je član Rambo Amadeus banda.

Odgovori

Pin It on Pinterest