Gradsko vijeće prihvatilo pripajanje društava Fratarski, Tržnica i Castrum Pula 97 trgovačkom društvu Pula Sportu d.o.o.

Gradsko vijeće Pule na sjednici držanoj 12. prosinca 2022. godine prihvatilo je pripajanje trgovačkih društava Fratarski, Tržnica i Castrum Pula 97 trgovačkom društvu Pula Sportu d.o.o.

„Tri glavna cilja ovog pripajanja su optimizacija troškova, smanjenje troškova uprave i  efikasnije upravljanje imovinom“, naglasila je pročelnica Ademi u svojoj prezentaciji te pojasnila smisao objedinjavanja ova četiri trgovačka društva u jedinstvenu cjelinu. Naime, Grad Pula u sva četiri ima poslovne udjele koji čine 100 posto u temeljnom kapitalu te sva četiri društva obavljaju poslove vezane uz upravljanje i održavanje nekretnina, a temeljem Odluke Grada obavljaju i određene komunalne djelatnosti na području Pule.

Pročelnica Ademi posebno je istaknula da je postupak pripajanja analiziran s pravnog i ekonomskog stajališta. Navela je i dobrobit racionalizacije troškova poput računovodstvenih, pravnih, IT, održavanja te efikasnije i stručnije upravljanje imovinom. Cilj je povećati transparentnost, porezna optimizacija, ali i standardizacija prava zaposlenika.

„Osim stabilnosti poslovanja i uštedu kroz niže administrativne troškove te mogućnost ostvarivanja boljih cijena kod nabave, građanima će se moći ponuditi još bolja usluga“, zaključila je Ademi.

U nastavku sjednice vijećnici su prihvatili i druge ovogodišnje izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu koji se smanjuje za 5.510.135,15 kuna ili 1,06 posto i iznosi 516.511.361,23 kune.

„Razlog izmjena i dopuna proračuna Grada Pule za 2022. godinu je potreba uravnoteženja prihoda i rashoda, nastanak novih obveza za gradski proračun te zbog potrebe preraspodjele pojedinih proračunskih rashoda“, obrazložila je resorna pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Sajić.

Ukupni prihodi planiraju se u iznosu od 503.626.850,30 kuna, a višak prihoda iz prethodnih godina iznosi 12.884.510,93 kune.

Povećani su porezni prihodi kao posljedica veće naplate uz istovremeno smanjenje prihoda od prodaje imovine, odnosno zemljišta.

Na sjednici je usvojena i odluka o davanju na upravljanje i korištenje skloništa za životinje s pratećim sadržajima trgovačkom društvu Castrum Pula 97 d.o.o.

„Nekretnina koja je predmet davanja na upravljanje i korištenje predstavlja građevinu javne i društvene namjene – objekt skloništa za životinje s pratećim prostorijama za obavljanje veterinarske prakse i smještajnih jedinica za životinje, građevinu pomoćne namjene te pripadajuće zemljište i uređeni asfaltirani parking u Galižani, u cijelosti ograđeno žičanom ogradom kao jedinstvena cjelina, a daje se na neodređeno vrijeme trgovačkom društvu Castrum Pula 97 d.o.o. za obavljanje djelatnosti sakupljanja napuštenih i izgubljenih životinja, te njihovo zbrinjavanje, veterinarske prakse kao oblika organizacije veterinarske djelatnosti, djelatnost privremenog smještaja kućnih ljubimaca i druge registrirane prateće djelatnosti“, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.

Davanje na upravljanje i korištenje skloništa za životinje ovom trgovačkom društvu u skladu je s Odlukom o komunalnim djelatnostima koje se obavljaju na području Grada Pule, a kojom je utvrđeno da se komunalnom djelatnošću smatra usluga sakupljanja napuštenih i izgubljenih životinja i njihovo zbrinjavanje.

Međusobna prava i obveze između Grada Pule i trgovačkog društva Castrum Pula 97 d.o.o. uredit će se ugovorom. Otvorenje skloništa za životinje očekuje se u siječnju 2023. godine.

Grad Pula dodijelit će nepovratnih 4,285 milijuna kuna trgovačkom društvu Pula Herculanea d.o.o. za utrošena novčana sredstva u 2022. godini za nabavku dva komunalna vozila za prikupljanje reciklabilnog komunalnog otpada te za izradu predstudije izvodljivosti izgradnje sortirnice i kompostane, za kategorizaciju otpada i za izradu projektne dokumentacije za reciklažno dvorište.

Odgovori

Pin It on Pinterest