Skupština turističke zajednice Grada Pule usvojila Rebalans Programa rada za 2022.

Skupština turističke zajednice Grada Pule na svojoj je sjednici održanoj dana 13.12.2022. godine  usvojila Rebalans Programa rada za 2022. godinu. U 11 mjeseci 2022. godine u usporedbi sa 11 mjeseci  2021. godine u Puli je ostvareno 30% noćenja više. Upravo to povećanje noćenja uzrokovalo je i  povećanje prihoda kao i povećanje rashoda veće od 5% zbog čega se i pristupilo izradi Rebalansa  programa aktivnosti i financijskog plana za 2022. godinu. Značajnije promjene su povećanje sredstava  za sufinanciranje manifestacija za 800.000 kn s obzirom da su se organizatori počeli buditi nakon dužeg  zastoja zbog pandemije, ali i početnog straha rata u Ukrajini. Također se više sredstava utrošilo na  Advent (50.000 kn) i Pula maraton (92.000 kn) koji se za razliku od prethodnih godina organizirao  kompletno s dječjom utrkom i partijem u cilju – Areni. Sufinancirala se i prva pomoć u iznosu od 45.000  kn. Brodet kup u Štinjanu i Mrkat by night iako pokrenuti od strane MO Štinjan i obrtnika s tržnice nisu  održani iz razloga nemogućnosti sudjelovanja ribarskog društva Štinjan, i samih obrtnika. 

Skupština je također usvojila i Program rada za 2023. godinu. Turistička zajednica Grada Pule planira u  2023. godini ostvariti noćenja na nivou 2022. godine ili minimalno povećanje od 1% pošto se očekuje  povratak turističkog prometa na svim tržištima. Polako će se oporavljati konkurentske destinacije pa  se planiraju i dalje jače promotivne aktivnosti kako bi se zadržala tržišna pozicija, te se vraćaju ukupna  sredstva za Strateški marketing plan Istre (760.000 kn). Nastavlja se promocija i vezana uz Konzervaciju i rekonstrukciju Malog rimskog kazališta. 

Nastavljaju se organizirati veći projekti (Visualia, Dani Antike, Pula maraton, Advent…). Karneval će se  organizirati po novom konceptu tj. više subota će u gradu biti animacije i programa koji će se realizirati  sa karnevalskom grupom Veli Vrh Valmade i ostalima. Za manifestacije i ostale organizacije za 2023.  godinu definirane su nove grupe i kriteriji i to za : Glazbene, scenske i ostale manifestacije – velike (50.800 €) i male manifestacije (65.160 €), Sportske manifestacije (46.530 €), Kongresi (20.000 €),  Promotivna putovanja sporta i kulture (12.280 €). 

Zajedno s Klasterom južne Istre, Turistička zajednica Grada Pule u 2021. godini izradila je Strategiju i  operativni plan klastera s naglaskom na proizvode, te su se u plan za 2023. godinu uvrstili projekti iz  iste: Studija proširenja i tematizacije plaža i Istraživanje i analiza tržišta. 

Tijekom prve polovice godine s klasterom će se završiti ruta Camino, te će se mapirati sportovi na vodi  i prezentirati kroz web klastera i samih turističkih zajednica, ali i kroz promociju. Također se planira  organizirati South Istria limitless religion manifestacija na temu religije koja bi bila međunarodnog  karaktera, a održavala bi se na cijelom području klastera. Zajedno s Društvom osoba s invaliditetom  južne Istre i Udruženjem obiteljskog smještaja Istra sudjelujemo u projektu ACCESS u kojem će se  prikupiti sve informacije o pristupačnosti za osobe s invaliditetom i staviti ih na web klastera, ali i  educirati iznajmljivače i ostale o kvalitetnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom. Wedding kao  proizvod nastavio bi se razvijati na nivou klastera kroz podršku promocijom.

Također će se provoditi na nivou klastera projekt Sustav komercijalizacije i točka prodaje lokalnih  proizvoda – izradila bi se baza proizvođača lokalnih proizvoda i proizvoda te bi se slala svima koji te  proizvode koriste (restorani, hotelijeri…). Organizirao bi se i radni sastanak s predstavnicima  proizvođača i kupaca kako bi se detektirali problemi oko moguće suradnje te način njihovog uklanjanja. 

Nakon provođenja projekta Storytellinga i financiranja odjeće iz doba Austro Ugarske, sudionici tečaja  će odraditi 12 implementacija storytellinga kao kulturno turističkog proizvoda Austro-Ugarska Pula – jučer, danas, sutra -zaplešimo pod zvijezdama. Navedeni itinereri vodili bi se dva puta mjesečno od  travnja do rujna. 

Nakon otvaranja Malog rimskog kazališta isto će biti namijenjeno za kvalitetne kulturne programe koji  će biti pod nazivnikom Pulskog kulturnog ljeta. Arheološki muzej Istre koji upravlja kazalištem zajedno  s Gradom Pula i TZ Pulom postavit će projekt i voditi njegovu realizaciju. S Gradom se nastavljaju i  projekti pod kapom Pulske priče te će se Turistička zajednica uključiti u dijelu organiziranja  manifestacija u pred i post sezoni s vinarima za Uskrs i Martinje, a u proljeće bi također organizirala  manifestaciju Dođi u park koja je započeta u proljeće 2022. godine od strane Pula film festivala. 

Turistička zajednica grada Pule, zajedno s Arheološkim muzejom Istre, Povijesnim i pomorskim  muzejom Istre i Gradom Pula kreiranjem svog virtualnog svijeta u Metaversumu koristit će ga kao  marketinški i edukativan alat za privlačenje mlađih generacija danas, a sutra i starijih, ali i kao alat  prezentacije destinacije na samom odredištu (povijesna i kulturna baština, tradicija…). Kroz ovaj projekt sufinancirat će se i igra The Book of Me koja se događa u Istri i pripremu proširene stvarnosti  (npr. digitalizacija baštine) koja se sutra pri nastanku Metaversuma može implementirati u virtualni  svijet i time prezentirati Pulu. 

Blooms day Pula se organizira zajedno s Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Pula film festivalom, Irskom  ambasadom i ostalima kao obilježavanje stvaranja Jamesa Joyce-a na dan djela Blooms day 16.6. kada  se obilježava i u cijelom svijetu.

Odgovori

Pin It on Pinterest