Pula Sport “povukao” 1,4 milijuna kuna za zelenu tranziciju!

Nakon dužeg perioda negativnog poslovanja, u 2022. godini, kada je financijski stabilizirano društvo, još jedna lijepa vijest za Pula Sport koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 1,4 milijun kuna za obnovljive izvore energije.

Radi nagomilanih gubitaka, neizvjesnih energetskih prilika kao i problema s likvidnosti, već u prosincu 2021., nadzorni odbor se s upravom Pula Sport-a odlučio na iskorak u održivom upravljanju sportskim objektima putem ulaganja u solarnu energiju.

U veljači 2022. odrađeni su prvi kontakti u vezi projektnog zadatka, nakon čega je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prepoznala vrijednost ulaganja i financirala glavni projekt solarizacije sportskog kompleksa na Verudi postavljanjem solarne elektrane na krov Doma sportova Mate Parlov. U međuvremenu su odobrena kreditna sredstva za realizaciju, te dobivena elektroenergetska suglasnost. Projekt je kandidiran na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnoj vrijednosti od 100 milijuna kuna, a Pula Sport-u je između 1015 prijavitelja dodijeljeno maksimalnih 1,4 milijuna kuna.

Solarizacijom krova dvorane Mate Parlov, na krov će se postaviti oko 200 tona stabilizacijskih utega s 960 solarnih panela. Maksimalna snaga elektrane je 436.80 kWp, što je veća snaga od 80 prosječnih priključaka za kućanstava, a procjena je da će zadovoljavati jednu trećinu ukupne godišnje potražnje sportskog kompleksa na Verudi.

Osim što će se olakšati poslovanje PULA SPORT-a u idućih 20 godina, koliki je prosječni vijek uporabe solarnih panela posljednje generacije, ovom investicijom sportski objekti će dobiti, po snazi, drugu solarnu elektranu na Puljštini.

„Navedenim projektom PULA SPORT se, sa svojim vlasnikom Gradom Pula, opredijelio na borbu protiv klimatskih promjena, ovisnosti o ugljiku i ugljikovodiku kao izvoru energije, te predstavlja mali korak za Hrvatsku u smanjenju udjela u uvozu električne energije, a veliki iskorak za uštede na sportskim objektima“, rekao je Mario Peruško, direktor Pula Sporta.

Natječaj za dobavljača opreme je u tijeku, a dovršetak investicije se očekuje tijekom ljetnih mjeseci 2023. godine. Projekt će uz planirane korekcije nedostataka na energetskom sustavu gradskog bazena dugoročno doprinijeti financijskoj i energetskoj stabilnosti sportskih objekata.

Odgovori

Pin It on Pinterest