Obilježena 76. obljetnica pogibije pulskih antifašista

Danas su na spomen obilježje u Tršćanskoj ulici povodom 76. obljetnice pogibije pulskih antifašista Lina Mariania, Salgari Antonia i Lussi Maria položeni vijenci na mjesto gdje su radnici izgubili živote čuvajući strojeve tadašnjeg elektro mlina „Sansa“ koji su trebali biti odvezeni u Italiju. Uz Udrugu antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule te predstavnike Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije obilježavanju je u ime Grada Pule prisustvovao zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul.

„Danas smo se okupili kako bismo se sjetili događaja koji se dogodio prije 76 godina te odali počast žrtvama. Imamo obvezu ne zaboraviti ove događaje i prenositi ih budućim generacijama bez negativnih konotacija, povijesnim rječnikom“, naglasio je zamjenik Bruno Cergnul.

U svojoj su namjeri radnici uspjeli jer 3. siječnja 1947. godine strojevi nisu odvezeni, ali su u sukobu s policijom, nažalost, dali svoje živote, dok je osmero radnika bilo ranjeno među kojima je bila i jedna žena.

„Događaj kojeg danas obilježavamo neka nam bude smjernica za budućnost. Imena heroja koji su svoj život dali za pravdu i dostojanstvo radnika ne smijemo zaboraviti“, kazala je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Uz članove obitelji poginulih, minutom šutnje odana je počast stradalim radnicima.

Odgovori

Pin It on Pinterest