Književna večer u Dnevnom: predstavljanje romana Vatrena vila – Legenda Mile Gojsalić autora Nenada Stojkovića

U srijedu 1. veljače u Dnevnom boravku Rojca, s početkom u 18 sati, održat će se Književna večer u Dnevnom. Gost prve ovogodišnje Književne večeri u Dnevnom je pulski autor Nenad Stojković koji će predstaviti svoj nagrađivani povijesni roman “Vatrena vila – Legenda Mile Gojsalić“.

Roman Vatrena vila – Legenda Mile Gojsalić pobjednik je književnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir. Rukopis Vatrena vila – Legenda Mile Gojsalić autora Nenada Stojkovića proglašen je najboljim rukopisom pristiglim na Književni natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir koji je GKK ove godine raspisala po peti put s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti. Pokrovitelji Književnog natječaja Knez Trpimir za 2022. godinu su Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

Odluku o najboljem rukopisu donijelo je Povjerenstvo u čijem su sastavu: Nevenka Nekić, književnica, publicistica, povjesničarka i slikarica; Đuro Vidmarović, književnik, publicist, književni i likovni kritičar, prevoditelj, povjesničar i diplomat i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.

Svrha Književnog natječaja GKK za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Knez Trpimir jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Vatrena vila objavljena je u sunakladništvu Gradske knjižnice Kaštela i izdavačke kuće Bošković. Roman prikazuje u novom svjetlu priču o Mili Gojsalić, jednoj od naših najvećih junakinja, život Poljičke republike i naslijeđe slavnih Frankopana kao južnog i sjevernog krila hrvatskog Jadrana suočenih s naizgled nemogućim omjerima snaga u borbi protiv golemog Osmanskog carstva. Pustolovni, pikarski i ljubavni roman skrojen da modernu publiku poveže s njenim nevjerojatnim naslijeđem.

Nenad Stojković je rođen u Puli. Nakon matematičko-prirodoslovne gimnazije pohađao je Universita degli Studi di Bologna i Sveučilište Rijeka. Magistar edukacije Povijesti i Engleskog jezika, prevoditelj i tekstopisac. Nagrađivan i objavljivan na natječajima za kratku priču u više literarnih žanrova; Istrakonov natječaj u Pazinu, Natječaj za kratku priču Književnog kruga Karlovac, Natječaj za kratke priče na eng. jeziku Kultivator u Rijeci, Freaky Friday natječaj za horor priču u Zagrebu, Kratka priča-satira u Čazmi, Natječaj ‘Iskopane priče’ u Poreču, Kratka priča-satira u Čazmi. U studenom 2021. objavljen je njegov roman prvijenac Plamen u bezdanu u izdanju Artikulacija iz Koprivnice i rasprodan do jeseni 2022. Nagrađena Vatrena vila – Legenda Mile Gojsalić njegov je drugi roman.

Odgovori

Pin It on Pinterest