Grad Pula objavio brošuru “Proračun u malom“ za 2023. godinu

I ove godine Grad Pula objavio je brošuru „Proračun u malom“ za 2023. godinu koja donosi najvažnije informacije o proračunu za 2023. godinu kao temeljnom financijskom dokumentu. Budući da je od 1. siječnja euro službena valuta u Republici Hrvatskoj, proračun je planiran upravo u eurima, a za njega je po prvi puta provedeno e-savjetovanje.

U brošuri se mogu pronaći informacije o tome kako se gradski novac prikuplja i na što se sve planira utrošiti.

„Kod planiranja proračuna za 2023. godinu inzistirali smo na racionalnom upravljanju gradskim novcem i njegovoj transparentnoj potrošnji. Proračun, u iznosu od 79.213.106,00eura,realan je, održiv, razvojan i socijalno osjetljiv“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Najveći dio proračuna, 51 posto ukupnih sredstava, odnosi se na društvene djelatnosti. Planirana su značajna sredstva za predškolski odgoj, rekonstrukciju DV Centar, izgradnju vrtića Valmade i Sisplac, zatim dogradnju OŠ Šijana, izgradnju i opremanje igrališta na Valkanama. I u ovoj godini svi studenti koji su zadovoljiti kriterije dobili su stipendiju. Osigurana su sredstva za nove socijalne usluge kojima se doprinosi socijalnoj inkluziji marginaliziranih skupina i osoba s invaliditetom: socijalno stanovanje, Centar podrške 521 i usluge gerontodomaćica.

Očekuje nas nastavak pripreme dokumentacije za strateške projekte i projekte koji će se financirati iz EU fondova. Poseban naglasak stavljen je na poticanje razvoja gospodarstva, na značajan broj radova diljem grada i izgradnju parkirališta.

Za realizaciju kapitalnih projekata prostornog uređenja osigurana su sredstva za pripremu dokumentacije za obnovu Giardina, kupališta Stoja, Valelunge, Zvjezdarnice Monte Zaro, vrtića Valmade i uređenja zone Pragrande, a planirano je i uređenje više zelenih površina te nastavak uređenja pročelja.

Među brojnim projektima po vrijednosti se izdvaja projekt uspona na Kaštel, početak gradnje 60 stanova iz programa POS kao i uspostava akceleratora kroz koji će se stvoriti zajednica korisnika budućeg Pulskog inovacijskog centra.

„Ovo će biti godina u kojoj krećemo u brojne radove kojima ćemo mijenjati lice grada. Pred nama je puno posla, jer želimo da Pula postane bolji, još ljepši i uređeniji grad u kojem je ugodno živjeti, boraviti i poslovati, a proračun za 2023. godinu upravo to i osigurava“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Brošura „Proračun u malom“ u digitalnom obliku od danas je dostupna na službenim stranicama Grada Pule i može se pronaći na poveznici: 

https://www.pula.hr/hr/rad-gradske-uprave/proracun/proracun-za-2023-godinu/?edit_off=true

Odgovori

Pin It on Pinterest