„Navike okreni, promjenu pokreni“ – projekt sa ciljem odgovornijeg gospodarenja otpadom!

Grad Pula pokrenuo projekt s ciljem odgovornijeg gospodarenja otpadom

Grad Pula i gradsko komunalno poduzeće Pula Herculanea predstavili su na konferenciji za medije održanoj 24. travnja 2023. godine u prostorima pulskoj Dječjeg kreativnog centra projekt pod nazivom „Navike okreni, promjenu pokreni“, u sklopu kojeg će provesti niz aktivnosti edukativnog i informativnog karaktera kako bi građane i korisnike potaknuli na odgovornije odvajanje i odlaganje otpada.

Sveobuhvatnim projektom, koji je namijenjen svih dobnim skupinama, od onih najmlađih do najstarijih, Grad Pula te pulska Herculanea žele doprinijeti jasnijem razumijevanju potrebe za odgovorno gospodarenje otpadom, njegovim selektiranjem te odlaganjem u za to predviđene spremnike kako bi se smanjile količine miješanog komunalnog otpada te očuvala priroda i okoliš.

„Drago mi je da možemo najaviti projekt i jednu lijepu priču. Sam naslov projekta „Navike okreni, promjenu pokreni“ puno govori o samoj kampanji i promjenama u društvu koje su nam itekako potrebne. Osobno mi je posebno drago što ćemo pokušati ovom kampanjom najviše utjecati i motivirati one najmlađe – djecu predškolske i školske dobi, te ih educirati da je očuvanje okoliša jedno od naših moralnih postavki i od naših životnih ciljeva, da život na Zemlji treba čuvati i cijeniti. Ako ne cijenimo onaj prostor u kojem živimo ne cijenimo sami sebe. Idemo u zacrtanom smjeru ove gradske uprave što kroz apliciranje na europske fondove, što kroz veći angažman gradskih poduzeća i konkretne zelene politike. Moramo educirati sve generacije i mijenjati navike“, rekao je gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić.

„Navike okreni, promjenu pokreni“

Kako bi građane educirali o važnosti ispravnog odvajanja otpada, kao i benefitima, kako za okoliš, tako i za njih kao korisnike usluga, Robi Fuart, direktor tvrtke Pula Herculanea istaknuo je da se već provodi niz različitih aktivnosti.

„Ovom kampanjom želimo podići svijest naših sugrađana i korisnika usluga Pula Herculanee, ali i educirati sve dobne skupine o važnosti takvog djelovanja. Projektom smo tako obuhvatili i one najmlađe, na kojima je budućnost, za koje smo pripremili zanimljive edukativne predstave te edukativno-informativne bojanke koje će nadamo se odvajanje otpada učiniti zabavnim te korisnim. Uz predstave koje su već krenule upravo u Dječjem kreativnom centru, tijekom narednih tjedana i mjeseci u planu je niz aktivnosti poput oglasne kampanje, edukativno-informativnih događaja kojima ćemo u direktnoj komunikaciji s korisnicima prenositi informacije o tome kako pravilno odvajati i odlagati otpad te brojne druge aktivnosti.“, rekao je Fuart i ujedno predstavio vizualni identitet projekta i dvojezični slogan „Navike okreni, promjenu pokreni“, odnosno „Cambia tendenza, fai la differenza“.

Nazivom projekta te popratnim vizualnim rješenjem, koje će se provlačiti tijekom čitave kampanje, cilj je poslati poruku kako svaki pojedinac ima priliku samo malim okretanjem svojih svakodnevnih navika biti dio pozitivnih promjena koje imaju velik utjecaj na zajedničku budućnost te ljepši grad i čišći okoliš.

Edukativne radionice na temu recikliranja i uvođenje kanti za biootpad

Ovaj projekt, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 30 posto, samo je dio šireg programa podizanja kvalitete sustava gospodarenja otpadom. Tako je ovim projektom ujedno i provedena nabava 4000 kanti za biootpad, što će korisnicima omogućiti dodatnu mogućnost smanjenja količina miješanog komunalnog otpada.

Uz navedeno, s ciljem dodatne edukacije građana o ponovnoj upotrebi pravilno odvojenog otpada, Pula Herculanea posljednjih nekoliko mjeseci u suradnji s udrugom Zelena Istra provodi edukativne radionice za građane na razne teme poput ponovne uporabe, popravaka kućanskih aparata, upcyclinga, kućnog kompostiranja i drugih relevantnih tema. Spomenute radionice otvorene su za sve zainteresirane građane, a predviđeno je i održavanje serije predavanja o pravilnom postupanju s otpadom. Ujedno, polaznici takvih radionica imaju priliku osigurati i popuste na usluge Herculanee, što je samo jedan od način poticanja dodatne edukacije građana te njihovog angažmana u odgovornijem gospodarenju otpadom.

„Kao dodatni benefit za naše korisnike koji prisustvuju edukacijama Pula Herculanee su određeni popusti na naše redovite usluge. Uz edukacije, dodatne popuste korisnici mogu osigurati ukoliko odlažu otpad na naša reciklaža dvorišta. Ovime jasno želimo pokazati da se ispravno odlaganje i osobni doprinos održivosti sustava upravljanja otpadom vrednuje i potiče“, zaključio je direktor Pula Herculanee Robi Fuart.

Odgovori

Pin It on Pinterest