„Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“ – Prvom zajedničkom akcijom sadnje uređen okoliš Medulinske lokve!„

Foto: Hugo Vojak

U Medulinu je prošle subote, 6. 05. 2023., održana prva zajednička akcija sadnje i uređenja okoliša jedine preostale lokve u mjestu. Akciju je organizirala Udruga Sakramenski u sklopu projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“ kojeg provodi u suradnji sa medulinskom osnovnom školom dr. Mate Demarina, Javnom ustanovom Kamenjak, komunalnim poduzećem Med eko servis d.o.o. i Općinom Medulin, koja je projekt financira sredstvima iz svoga proračuna.

Događaj koji je u vrijednom zajedničkom cilju očuvanja i uređenja ovog lokaliteta okupio relevantne dionike lokalne zajednice – uključujući i članove inicijative mještana za zaštitu Medulinske lokve, koju predvodi Kristijan Siladić, inicijator i voditelj FB grupe „Medulinska lokva“, koja je organizatorima bila inspiracija i motivacija za ovaj projekt – započeo je prigodnim otkrivanjem informativno-edukativne table koja kroz predivne vizuale i zanimljive tekstove na četiri jezika posjetiteljima predstavlja povijest i društveni značaj te sadašnjost i bogatstvo bioraznolikosti lokve. Uz pregršt vrijednih informacija, tabla bilježi i specifičnosti po kojima je Medulinska lokva jedinstvena, pa je tako na njoj zasluženo mjesto našao i najsimpatičniji stanovnik i maskota, osamnaestogodišnji gusan Gagi. Pripremu, izradu i postavljanje tematske table financirala je i realizirala Javna ustanova Kamenjak, u suradnji s OŠ dr. Mate Demarina i Općinom Medulin.

Posebni ugođaj prilikom otkrivanja table stvorila je malena Vita Radošević, učenica trećeg razreda OŠ dr. Mate Demarina Medulin (razreda čiji su učenici ujedno članovi skupine Mali ekolozi) recitacijom pjesme posvećene Medulinskoj lokvi koju je uz mentorstvo učiteljice Jasminke Zović, sama i napisala. Vitina će pjesma biti objavljena u slikovnici posvećenoj Medulinskoj lokvi koju vrijedno pripremaju Mali ekolozi uz svoju učiteljicu kao jednu od aktivnosti ovog projekta.

U nastavku je okupljene mještane i predstavnike projektnih partnera pozdravio načelnik Općine Medulin Ivan Kirac ističući kako je sama lokva od velikog značaja za sve Medulince te upravo zbog toga uređenje njenog okoliša predstavlja iznimno važan korak u očuvanju i promociji samog lokaliteta. Dodao je kako se ovom akcijom sadnje realizira I. faza, nakon koje dolazi razrada projekta i slijedi II. faza uređenja i sadnje, koja će obuhvatiti i ostatak područja.

U pozdravnim riječima se načelniku pridružio i ravnatelj JU Kamenjak, Aljoša Ukotić koji je zahvalio svima na dolasku te izrazio zadovoljstvo što se okupio velik broj djece koji će kroz akciju razvijati svijest i učiti o važnosti brige za okoliš. Dodao je kako se JU Kamenjak rado uključila u projekt „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“, provedbom edukacija za najmlađe te izradom i postavljanjem info-edukativne table kojom će svi posjetitelji, i domaći i strani, moći saznati više o mjestu koje vrijedi biti predstavljeno i na taj način valorizirano.

Prisutnima se obratila te svojim dolaskom i podrškom sve razveselila najomiljenija medulinska učiteljica Anica Ramić koja je još 1977. bila nositeljica ekološke svijesti i osnivačica ogranka „Mladih čuvara prirode – Cvrčak“ u medulinskoj osnovnoj školi. Prisjećajući se svega što je s tolikim generacijama učenika po pitanju očuvanja prirode radila, s tada izrazito ograničenim resursima, primijetila je i izrazila sreću i zadovoljstvo što  neke od svojih učenika vidi i u ovoj prilici, sada u ulozi roditelja, koji su na radnu akciju došli sa svojom djecom.

Na koncu su malena Vita Radošević, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i ravnatelj JU Kamenjak Aljoša Ukotić skupa „razvezali mašnu“ u činu otkrivanja novopostavljene table te time simbolično otvorili događaj, odnosno akciju sadnje koja je uslijedila.

Uz stručno vodstvo i koordinaciju Ive Tominović Matas iz tvrtke Green Hypnotic (koja je izradila projekt uređenja medulinske lokve) te uz pomoć djelatnika komunalnog poduzeća Med eko servis d.o.o., svi su zainteresirani krenuli s akcijom sadnje. Mještani i posjetitelji, učenici nižih i viših razreda medulinske škole, članovi inicijative građana za zaštitu lokve, volonteri udruge, predstavnici JU Kamenjak kao i čelni ljudi Općine Medulin, zasukali su rukave i zasadili ukupno 39 stabala i biljaka. Sadni materijal sačinjen od koprivića – ladonje, kruške, brnistre i grmolikog bilja u vrijednosti većoj od 5.000 eura nabavili su Općina Medulin i Med eko servis d.o.o. Posađenim stablima i biljem na odabranoj lokaciji višestruko je oplemenjen okoliš lokve te je stvorena vizualna i akustična barijera, odnosno svojevrsna zelena, prirodna tampon zona prema prometnici i sve većem broju izgrađenih stambenih objekata kako bi se koliko moguće umanjio utjecaj na eko sustav lokve te zaštitio njen biljni i životinjski svijet.

Organizatori su pripremili niz popratnih sadržaja s fokusom na najmlađe sudionike događaja. Posebnu je pažnju zaslužila izložba radova – plakata o lokvi koje su pripremili učenici šestih razreda OŠ Medulin. Uz pomoć i vodstvo profesorice Natalije Zoričić u proteklih nekoliko mjeseci vrijedno su istraživali i pripremali svoje radove, kako bi ih predstavili svima okupljenima upravo u prilici subotnje akcije sadnje. Osim što su sudjelovali u akciji sadnje te postavili i predstavili izložbu svojih radova o lokvi, Mladi su prirodnjaci – šestaši OŠ Medulin na radionici održanoj istog dana s profesoricom Zoričić i uz pomoć volonterke, kreativne i svestrane multimedijalne umjetnice Branke Popov, oslikali kućice za ptice koje će biti postavljene po stablima oko lokve kako bi se upravo ovdje, na radost i uživanje svih onih koji lokvu obilaze ne bi li uočili i fotografirali upravo njih, gnijezdilo i obitavalo još više raznovrsnih ptica.

Druga je radionica zaokupila djecu mlađeg uzrasta, uključujući grupu Malih ekologa, u pripremi dobre i zdrave hrane za stalne stanovnike lokve – guske i patke, te su najmlađi sumještani uz vodstvo biologinje Petre Burić, također volonterke u ovoj akciji, pripremili dnevni obrok od raznovrsnog povrća, voća i zrnja. Time su osvijestili i naučili da bijeli kruh koji obično posjetitelji donose na lokvu, nije za životinje koje tu obitavaju ni dobra ni zdrava opcija. Mališani su potom zdrav i ukusan ručak ponudili guskama i patkama na lokvi ne bi li i one uživale u ovom zaista posebnom danu.

Za zabavu najmlađih volontera ove akcije održana je i dvosatna radionica facepaintinga tijekom koje je majstorica šminke Rozana Mihovilović Perc iz Make up corner-a mališanima oslikavala lica veselim i šarenim motivima povezanim s prirodom. Uz rad i zabavu vrijeme je zaista proletjelo i na koncu događaja sudionici su se okupili za stolom i zajedno objedovali. Organizatori u ovoj prilici zahvaljuju Dječjem vrtiću Medulin na odlično pripremljenoj maneštri, polpetama i kolačima, odnosno pravom subotnjem ručku koji je okrijepio više od stotinu sudionika subotnje akcije. Iznenađenje na kraju bila je torta, odnosno čak dvije, koje su kao slatka nagrada svima, i malima i velikima, učinile priliku još posebnijom i svečanijom.

Organizatori su u znak zahvale i za sjećanje na ovaj izniman dan – koji će se zasigurno pamtiti kao dan kada se zajednica okupila i učinila nešto zaista vrijedno za mjesto i mještane, ali i za lokvu i njene biljne i životinjske stanovnike – pripremili i podijelili svim sudionicima promotivne šilterice i male igre slagalice. I kape i slagalica imaju otisnut logotip projekta  – lokvu i njenu glavnu zvijezdu i najdugovječnijeg stanovnika, gusana Gagija koji poručuje i poziva sve na brigu i ljubav prema prirodi i Medulinskoj lokvi krilaticom „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“, koja je ujedno i naziv ovog malog, ali iznimno vrijednog projekta u zajednici.

Odgovori

Pin It on Pinterest