Promocija knjige doc. dr. sc. Alda Špelića “Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije”

U četvrtak, 11. svibnja 2023. u 18 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice bit će predstavljena knjiga Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije – Integracija djece s posebnim potrebama autora doc. dr. sc. Alda Špelića.

Empatija u kontekstu osnovne obrazovne integracije‘ autora doc.dr.sc. Alda Špelića  predstavlja znanstvenu monografiju čiji izdavač je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u okviru  plana izdavačke djelatnosti akademske godine 2019/20. Objavljivanje ove monografije  financirano je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na  osnovu natječaja za financiranje znanstvenih knjiga. 

Integracija i inkluzija učenika s posebnim potrebama u osnovnim školama već desetljećima  predstavljaju važan profesionalni, ali prije svega ideološki obojen pristup. Dokumenti  obrazovne politike važni za provođenje odgojno-obrazovne praske uglavnom predstavljaju  implementaciju političkih i pravnih stavova izraženih u deklaracijama i konvencijama koje  zastupaju zahtjeve za realizaciju socijalne pravednosti pod parolom ‘obrazovanje za sve’.  Poseban problem predstavlja činjenica da postojeći dokumenti obrazovne politike ne nude  elaboraciju pojedinih modela koji bi služili kao osnova u realizaciji odgojno-obrazovne  prakse. 

U kontekstu ovih problema posebna pažnja posvećena je istraživanjima i činjenici o veoma  malom broju istraživanja koje često karakteriziraju nekonzistentni i ponekad kontradiktorni  rezultati. Uz analizu razloga navedenih rezultata autor prezentira modele i metodologije koje omogućavaju provođenje istraživanja koja trebaju ispuniti postojeću prazninu između  deklarirane i znanstveno utemeljenje integracije i inkluzije.  

Suočen s navedenim ograničenjima autor je sa skupinom svojih suradnika tijekom deset  godina proveo niz istraživanja na različitim uzorcima integracijskih razreda osnovnih škola  u Puli i u ovoj monografiji meta analizom dobivenih rezultata pokušao odgovoriti na pitanja  o uspješnosti socijalizacije učenika s posebnim potrebama u njihovim integracijskom  razrednom okruženju, o ulozi i značenju integracijskih iskustva za razvoj socijalnih  kompetencija tipičnih učenika i o ulozi i značaju razvoja socijalnih kompetencija tipičnih  učenika u integraciji učenika s posebnim potrebama

Analiza rezultata pokazuje da je uspješnost socijalizacije učenika s posebnim potrebama  jednim bitnim dijelom određena samom prirodom njihovih teškoća među kojima posebno  negativno značenje imaju one emocionalnog razvoja. U početnom osnovnom obrazovanju  tipični učenici započinju razvoj socijalnih kompetencija te utoliko negativna integracijska  iskustva mogu imati negativno značenje za razvoj njihovih empatijskih potencijala. S druge  strane razvoj upravo istih empatijskih potencijala tipičnih učenika ima značajno pozitivnu  ulogu u izgradnju bliskih odnosa s njihovim vršnjacima s posebnim potrebama. Ovi rezultati  ukazuju da empatija tipičnih učenika istovremeno predstavlja sastavni dio integracijskog  procesa i ujedno njegov rezultat, odnosno ‘part and parcel‘ integracije. U raspravama  poveznim s dobivenim spoznajama ponuđeni su pristupi i programi koji mogu doprinijeti  uspješnoj realizaciji integracijskih zadataka u početnom osnovnom obrazovanju.  

Na kraju kao zaključak treba istaknuti da u realizaciji integracijskih zadataka posebno važno  mjesto imaju empatijske sposobnosti čiji razvoj treba dobiti značajno mjesto u organizaciji  i provođenju integracijske prakse, posebno u početnom osnovnom obrazovanju, i da  pojedini neuspjesi u realizaciji integracijskih ciljeva ne dovode u pitanje sam koncept  integracije već ukazuju na potrebu izgradnje pristupa i programa čija primjena će se  zasnivati na znanstveno utemeljenim spoznajama o njihovoj valjanosti.

Odgovori

Pin It on Pinterest