Završen ciklus radionica na temu “Financijska pismenost osnovnoškolaca”

U travnju ove godine uspješno je završen ciklus radionica financijskog opismenjivanja učenika četvrtih i petih razreda istarskih osnovnih škola. Projekt „Financijska pismenost osnovnoškolaca“ organizirali  su Škola pametnih financija i studentska udruga FinTur.

Projekt „Financijska pismenost osnovnoškolaca“ započeo je u studenome 2022. godine te je kroz ukupno 18 radionica u Puli, Poreču i Pazinu financijski opismenjeno preko 300 istarskih učenika. Radionice su provodile Barbara Andrić iz Škole pametnih financija Erste banke te članice studentske udruge FinTur Kelly Jeromela, Gorica Karlović i Arijana Vnučec, koje su ujedno i studentice FET-a.

Cilj radionice je financijsko opismenjivanje najmlađih uzrasta kroz edukaciju o osnovnim ekonomskim i financijskim pojmovima kako bi se dobre financijske navike počele stvarati od malih nogu. Cilj je, također, potaknuti na razmišljanje o odgovornom odnosu prema vlastitom novcu i odgovornoj potrošnji.

„Škola pametnih financija program je društveno odgovornog poslovanja Erste banke na koji smo posebno ponosni, a pruža lako razumljiva, mjerljiva i korisna znanja i vještine za životne situacije povezane s osobnim financijama.  Vremena su se promijenila, a time i načini na koje kupujemo ili plaćamo, kao i potrebe koje imamo. Da bi želje i potrebe bile uravnotežene i da bismo pametnije upravljali svojom sadašnjom i budućom imovinom, potrebno je sustavno se educirati.

Zato nema boljeg početka nego već u osnovnoj školi razgovarati i educirati  se o financijama, zapitati se kako razmišljamo o novcu, koje financijske ciljeve imamo ili ćemo ih tek imati…. Važno je da od najranije dobi osvijestimo važnost upravljanja našim novcem i da kontinuirano unaprjeđujemo svoje financijske vještine te što bolje upravljamo osobnim financijama. “ zaključila je Barbara Andrić iz Škole pametnih financija.

Radionica se sastoji od tri dijela u trajanju od 45 minuta – upoznavanje s razlikom potreba i želja, objašnjenje tijeka novca i budžetiranja, te igre „Što ću kupiti svojim budžetom?“. Učenici su kroz radionicu imali priliku osvijestiti razliku između želja i potreba te funkcije novca u osobnom i obiteljskom životu, upoznati se sa tijekom novca te upoznati poslovanje najvažnijih financijskih institucija – banaka. Naučili su i kako izraditi financijski plan te su kroz igru uvidjeli važnost odgovornog raspolaganja novcem, ali i štednje.

Udruga FinTur studentska je udruga koju su osnovali studenti Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli. Kroz svoj akademski život i brojne izazove kao mladi ljudi, studenti su uvidjeli važnost odgovornog raspolaganja novcem i potrebu za financijskim planiranjem. Prenošenjem tek malog dijela znanja najmlađima stvara se dodatna vrijednost za lokalnu zajednicu potičući zdrave financijske navike koje su, naposljetku, jedan od temelja prosperitetnog života.

„Biti financijski pismen znači razumjeti kako rasporediti novac, koliko štedjeti i kako racionalnije trošiti. Dobre financijske navike potrebno je stvarati od malih nogu, stoga smo kroz ove radionice učenicima približile pojam novca, njegove vrijednosti i važnosti budžetiranja.“ – poručili su iz udruge FinTur.

Odgovori

Pin It on Pinterest