Proglašeni šampioni 29-ih smotri maslinovih ulja Istre i vina južne Istre!

Šampion 29. Smotre maslinovog ulja Istre u Vodnjanu je Torač d.o.o. iz Poreča s blendom buže, istarske bjelice, bianchere i leccina, a šampionsko vino 29. Smotre vina južne Istre je Malvazija I OPG-a Siljan – Vina Siljan. Smotre maslinovog ulja i vina u Vodnjanu, jednih od najdugovječnijih u Istri, održane su u četvrtak, 11. svibnja kroz cjelodnevni program. Posebnost ovogodišnje manifestacije bio je posjet 350 ocjenjivača međunarodnog ocjenjivanja vina “Concours Mondial de Bruxelles”, ali i nikad više prijavljenih uzoraka maslinovih ulja te nikad bolji vinski rezultati.

Večernju dodjelu nagrada u Zajednici Talijana otvorili su predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić te gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, kao predstavnici organizatora smotri, a sudionicima se obratio i županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

Prilikom dodijele nagrada uljarima i maslinarima, Renzo Ceccacci, predsjednik talijanske udruge O.L.E.A., koja već godinama obavlja organoleptičku analizu uzoraka, naglasio je da su ovogodišnja maslinova ulja fenomenalna, svake godine sve bolja. I sve ih je više i sve je više ekoloških. Prijavljeno je čak 108 uzoraka, od čega je 65 posto osvojilo zlato!

U poretku se odmah iza porečkog Torča našlo ekološko ulje istarske bjelice iz proizvodnje OPG-a Lupieri iz Vodnjana. Lupieri je uz to osvojio i zlato za ekološki blend. Zanimljiv je podataka da je Stancija St. Antonio d.o.o. iz Vodnjana, također ekološki proizvođač, osvojila čak šest zlata na ovogodišnjoj smotri!

Kako se ulja vodnjanske smotre boduju i za međunarodno natjecanje “Zlato Mediterana”, koje organizira O.L. E.A., tako su u četvrtak podijeljene i nagrade iz inozemstva najuspješnijima. Torač je sa svojim uljem osvojio 2. mjesto u kategoriji poljoprivredna gospodarstva, a prva tri mjesta za monosortno ulje u istoj kategorija osvojili su redom: OPG Denis Kalčić iz Barbana, OPG Fiore Kristijan Mirković iz Vodnjana i OPG Ristić Valter iz Vodnjana. Zlatom Mediterana okitio se i OPG Lupieri, a u kategoriji uljara osvojila su ga Uljara Baioco d.o.o. i Uljara Vodnjan – Vodnjanski Torč.

Kako maslinari, tako i vinari ostvaruju sve bolje rezultate. O izvrsnoj kvaliteti vina južne Istre govorila je Sanja Radeka, predsjednica komisije stručnog panela Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

“I pored dosta zahtjevne i sušne vinogradarske godine, ovo je najbolja izložba vina južne Istre. Od pristigla 32 uzorka dodijeljeno je čak 20 zlatnih medalja, 11 srebrnih i jedna brončana. Niti jedna počasna, niti jedna eliminacija ova godine. Zaista mi je drago da su svi uzorci ocijenjenih vina u kategoriji visoko kvalitetnih i vrhunskih vina”, rekla je Radeka.

Šampion OPG Siljan se i ove godine okitio nizom nagrada sa svojom širokom paletom pa je uz najbolje ocijenjeno bijelo vino osvojio i titulu najboljeg crnog vina za Merlot barrique.

Vodnjan je posebno ponosan na tradiciju proizvodnje desertnog vina od prosušenog grožđa, popularni Vin de Rosa. U toj su kategoriji ove godine bila prijavljena četiri uzorka i sva su četiri osvojila zlato. Prvo su mjesto s istim brojem bodova podijelili Ecomuseum Istrian de Dignan te Babos, a u dlaku ih slijede vina OPG-a Toffetti Lucio i OPG-a Burin Lorenza Biasiola.

Dodijeli nagrada prethodile su degustacije svih uzoraka maslinovih ulja i vina, kao i vođene degustacije uz riječ stručnjaka – predstavnika udruge O.L.E.A. i Sanje Radeka. Prethodno su u zgradi stare škole svoje proizvode predstavili maslinari, uljari i vinari ocjenjivačima “Concours Mondial de Bruxelles” iz 45 zemalja svijeta, koji su na taj način sa sobom iz Vodnjana odnijeli najbolje dojmove o istarskoj eno-gastronomiji.

Odgovori

Pin It on Pinterest