Potpisani ugovori za obnovu pročelja građevina na području Grada Pule

U pulskoj Komunalnoj palači, 24. svibnja 2023. godine uz prisustvo medija potpisani su  ugovori za obnovu pročelja građevina na području Grada Pule pod popularnim nazivom Dolcevita.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić, upravitelji zgrada – Suzana Stanković direktorica Eurostylea, Klaudio Ferlin prokurist Stambenog inženjeringa, Goran Pereša  direktor Castruma Pula 97, Eduard Cinkopan direktor Eki inžinjeringa i privatna investitorica Mirjana Berečić Hall.

 „Zadovoljan sam i sretan da krećemo dalje s našim projektom. Potpora Dolcevite sada iznosi dva milijuna eura, što je odličan skok u odnosu na prijašnje godine. Ovime možemo nastaviti uređivati naš grad. Nakon, u ovoj godini već potpisanih pet ugovora, danas se Ugovor o sufinanciranju obnove pročelja potpisuje za još osam građevina na adresama Epulonova 14, Castropola 1, Kamenjak 2, Rakovčeva 6, Rakovčeva 17, Krmpotićeva 10, Jeretova 9, Flanatička 31. Čeka nas puno posla, ali mi ćemo biti potpora i u idućim godinama koje su ispred nas“, rekao je gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić prikazavši fotografije stanja pročelja i fasada koje će se obnoviti te onih već uspješno obnovljenih.                           

Ističemo da je proces obnove građevina složen proces koji ovisi o brojnim faktorima, stoga ga brojne otegotne okolnosti mogu usporiti, a ponekad i blokirati, kao primjerice: zahtjevni i skupi uvjeti obnove propisani od strane  Konzervatorskog odjela, pronalaženje izvođača radova, osobito za obnovu zgrada s puno izvedbenih detalja ili na izrazito prometnim lokacijama, stopiranje izvođenja radova od strane stanara zbog trajanja turističke sezone, smrtni slučajevi u zgradi i promjena vlasništva u nekretnini, socijalni slučajevi u zgradama, komplikacije pravne prirode kao što su tužbe i sl., kreditna sposobnost stanara za realizaciju kredita za obnovu.

Jedan od navedenih ugovora potpisuje se i za građevinu bez upravitelja, pa se ovom prilikom još jednom pozivaju i oni građane koji žive u građevinama bez upravitelja da se obrate na telefone 052/371-828, 052/371-886 kako bi saznali koje se sve pogodnosti nude za obnovu pročelja građevina od važnosti za očuvanje povijesnog identiteta grada.

O svojim iskustvima i dojmovima s programom Dolcevite govorili su upravitelji zgrada i privatna investitorica.

Suzana Stanković iz Eurostylea zahvalila se Gradu Puli što je imao sluha za veliki projekt te nada se da će i svi ostali suvlasnici prepoznati i iskoristiti jedinstvenu priliku jer je napravljen ogroman skok u iznosu kojeg je Grad odvajao do sad.

„Iskoristila bih priliku i zamolila sve građane da se prestanu ponašati neodgovorno, devastirati naše graditeljsko nasljeđe jer nam je grad doista prekrasan“, rekla je Suzana Stanković.

Goran Pereša iz Castruma Pula 97 pohvalio je primjer stanara zgrade u Epulonovoj ulici gdje je prisutna sloga između predstavnika i svih suvlasnika stanova te stoga ni rezultat nije izostao. Pripremaju dosta zgrada za obnovu te uskoro očekuju potpisivanje novih ugovora.

„Sam projekt je prepoznat i u ostatku zemlje što se pokazalo i na skupu upravitelja zgrada održanom u Puli ove godine gdje je najviše pitanja bilo upravo o programu Dolcevite“, rekao je Goran Pereša.

Klaudio Ferlin iz Stambenog inženjeringa istaknuo je pozitivan pomak u programu što se tiče obnova krovova, pročelja i fasada.

„Program Dolcevite puno je prepoznatljivi u odnosu na prošlu godinu i ljudi ga shvaćaju ozbiljnije. Ima puno interesa za obnovu“, rekao je Klaudio Ferlin te najavio da trenutno u pripremi desetak objekata.

Eduard Cinkopan iz Eki inženjeringa rekao je da su veoma zadovoljni ovim poticajima. Obnovili su desetak zgrada, a dvadesetak ih imaju u pripremi.

„Ako ovako svi zajedno nastavimo grad će nam puno ljepše izgledati i svi ćemo biti zadovoljniji i sretniji“, zaključio je Eduard Cinkopan.

Privatna investitorica Mirjana Berečić Hall obnovit će jednu staru vilu, kako kaže „uspavanu ljepoticu“ te zamijeniti London Pulom.

„Od svih gradova u Hrvatskoj, izabrali smo Pulu. Drago mi je što ću biti Puležanka. Jako sam zahvalna Gradu Puli i kolegicama koje su mi  pomogle sa savjetima kako napraviti projekt. Zgrada je u lošem stanju, ali ovim poticajima moja će se uspavana ljepotica probuditi“, rekla je Mirjana Berečić Hall.

Osim spomenutih ugovora trenutno se obrađuju prijave za još novih sedam te su u pripremi  obnove zgrada na sljedećim adresama Dobrilina 12, Dobrilina 14, Rakovčeva 8, Zadarska 2, Karlovačka 19, Marulićeva 7, Marulićeva 9, Giardini 2, Giardini 3, Maksimijanova 4, ulica Croazia 1, Stankovićeva 7, Supilova 3, Flaciusova 4, Uspon Konzula Istranina 9, Kandlerova 23, Scalierova 26, Radićeva 10, Stankovićeva 21, Mutilska 44, Bečka 1, Raška 7, Rakovčeva 11, Istarska 32, Clarisseauova 1, Marulićeva 33, Varaždinska 15 i brojne druge.

Dobar je to pokazatelj da su naši sugrađani i upravitelji zgrada prepoznali priliku koja im se nudi u obliku sufinanciranja obnove njihovih pročelja.

Podsjećamo te ujedno i pozivamo sve sugrađane na korištenje i drugih oblika subvencioniranja za što su osigurana sredstva u Proračunu. U tijeku je novi Javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti koji je objavljen 17.svibnja, a otvoren je do konca godine odnosno iskorištenja planiranih sredstava (53.089,00 eura).

Putem ovog javnog poziva sufinancira se kupnja novih kućanskih uređaja najviših energetskih razreda, kupnja novih električnih vozila (bicikl, moped, motocikl), izrada Glavnog projekta za solarnu elektranu u mrežnom radu za obiteljske  kuće ali i kupnja novih fotonaponskih sunčanih modula potrebnih za izradu solarne elektrane na obiteljskoj kući.

Iznos sufinanciranja ovisan je o mjeri koja se prijavljuje, a kreće se od 100,00 – 1.350,00 eura pri čemu treba istaknuti i da se u jednoj kalendarskoj godini može prijaviti četiri različite mjere.

Sve detalje teksta Javnog poziva s pripadajućim prilozima moguće je pronaći na službenim mrežnim stranicama Grada (www.pula.hr), u rubrici Aktualno.

Osim ovih, financijski konkretnih, mjera ne treba zaboraviti ni aktivnosti koje se provode s ciljem edukacije građana o dobrobiti korištenja alternativnih izvora energije te konkretnih usmjerenja o koracima koje je potrebno poduzeti.

Grad Pula svoje opredjeljenje u provedbi zelenih politika nastoji prenijeti i na sugrađane. U tom smislu, popularnom kampanjom Grada Pule „Sunčana utičnica“, provode se edukacije i informiraju građani o dobrobitima energije sunca, kao obnovljivom izvoru energije, ali i uštedama kojima ista doprinosi prilikom proizvodnje električne energije na vlastitom krovu.

U sklopu navedene kampanje pripremljeni su informativni letci s nizom korisnih informacija kako realizirati sunčanu elektranu na vlastitom krovu te značajno smanjiti račune za struju koji će se, u prvoj polovini lipnja, dostaviti na više od 9.200  adresa na kojima se nalaze obiteljske kuće.

Kako bi se na što više načina omogućio pristup informacijama te pružili odgovori na svako pojedinačno i konkretno pitanje o potencijalu pojedine građevine za ugradnju sunčane elektrane otvoren je i Sunčani telefon 052/371-886, 052/371-742, 052/371-828 koji je svima dostupan svakog ponedjeljka i petka od 8:00 do 11:00 sati.

Odgovori

Pin It on Pinterest