Pulski Bloomsday 2023: Andrea Pagani predstavlja „Il giardino d’acqua“

Crnogorski književnik Nikola Nikolić prvi gost „Azila za pisce“

Lipanj u Klubu – knjižari Giardini 2 započeo je „rokerski“ predstavljanjem knjige „Monogatare +“ poznatog kazališnog i filmskog redatelja, DJ-a, pisca, kvizaša, pravog homo universalisa  – Marija Kovača. Promocija je bila uvod u koncert Partibrejkersa na pulskom Kaštelu gdje je Mario Kovač prikazao sve svoje DJ bravure. Crni humor, autoironija, otpor političkoj korektnosti i nepodnošljiva lakoća Kovačeve erudicije označila je ovu promociju.

Središnji događaj  ovoga mjeseca u Klubu – knjižari Giardini 2 dogodit će se u četvrtak, 15. lipnja u 20:00 sati kada će se održati promocija knjige Il giardino d’acqua/Vodeni vrt talijanskog romanopisca, esejista i profesora književnosti Andree Paganija. Po prvi put Klub – knjižara sudjeluje u pulskom Bloomsday-u i po prvi put će na njenoj maloj pozornici nastupiti jedan strani autor. Roman Vodeni vrt prikazuje legendarnu večeru u pariškom hotelu Majestic 18. svibnja 1922., koja simbolički označava revolucionarnu prekretnicu u književnosti  i umjetnosti 20. stoljeća, godinu uspona Ballet Russa, Stravinskog i avangardnog koreografa i plesača Nižinskog. Godinu u kojoj je,  u razmaku od nekoliko mjeseci, objavljen Uliks Jamesa Joycea, Pusta zemlja T.S. Eliota i Jakobova soba Virginie Woolf. Večeru je priredio, nakon premijere baleta Stravinskog „Renard“, engleski izdavački par Schiff, a prisustvovali su joj James Joyce,  Marcel Proust,  Igor Stravinski, Pablo Picasso i  Sergej Djagiljev. Andrea Pagani usmjeren je na prvi i posljednji susret Prousta i Joycea u kojem glavnu ulogu ima Uliks objavljen u veljači te godine, ali i na poratne pariške godine, kreativne, burne, „vesele dvadesete“. O knjizi će s Andreom Paganijem razgovarati talijanist, profesor, poznati prevoditelj Pasolinija – Valter Milovan.

Krajem lipnja, Klub – knjižara otvara  svoj „Azil za pisce“. Ovaj program ostvaren je u suradnji s  pazinskom Kućom za pisce čiji će književnici na rezidenciji svoj posljednji tjedan u Istri provesti u Klubu – knjižara Giardini 2. U skrivenom, malom apartmanu unutar knjižare, u „Azilu“, prvi gost bit će mladi crnogorski pisac Nikola Nikolić, poznat po romanima „Čvor“ (2011), „Meandar“ (2014) i „Sirene za uzbunu“ (2019), kao i zbirci priča „Atakama“ (2016) koja je prevedena na talijanski jezik. Koautor je knjige „2020“ (dnevnički zapisi), sa još petoro autora iz ex yu zemalja (Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković), koja je objavljena u Zagrebu, Beogradu i Skoplju. Nikola Nikolić boravit će u „Azilu za pisce“ Kluba – knjižare Giardini 2 od 24. do 30. lipnja. U to vrijeme bit će u jutarnjim satima knjižar – informator i članovima Kluba davati preporuke za knjige koje voli, a iza sebe će ostaviti zapis – esej: „Noć u knjižari“ u kojem će opisati svoja iskustva boravka Puli i življenja u knjižari.   Voditeljiice Kluba –  knjižare Helena Vodopija i Lara Osman Grganja predstavit će Nikolu Nikolića i njegove knjige na promociji u četvrtak, 29. lipnja u 20 sati.   

Odgovori

Pin It on Pinterest