Sutra akcija ”Dan ljubaznosti u prometu”

Cilj akcije je uspostavljanje tolerantnijih odnosa u prometu između vozača i pješaka

Foto: Ilustracija

Postaja prometne policije Pula sutra će od 8.30 do 10.30 sati na području grada Pule provesti preventivnu prometnu akciju ”Dan ljubaznosti u prometu”. Akcija je usmjerena na poticanje tolerantnijih odnosa između pješaka i vozača te smanjenje prometnih nesreća u kojima stradavaju pješaci. Najljubaznije u prometu, koji u posljednjih pet godina nisu kažnjavani zbog prometnih prekršaja, policija će prigodno nagraditi.

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola zabilježeno je 12 prometnih nesreća obaranja pješaka, što je 43% manje od usporednog razdoblja 2022. godine, kada je zabilježena 21 prometna nesreća. Od navedenog, zabilježeno je 11 nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima je ozlijeđeno 14 pješaka. Dvoje pješaka zadobilo je teške tjelesne ozlijede, a 12 pješaka je lakše ozlijeđeno.

Sa željom i ciljem da kulturno i ljubazno ponašanje u prometu postane dijelom naše svakodnevice, od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste, a pješake potičemo da vozačima zahvale naklonom glave ili osmjehom. Budući da se prometnom kulturom, uz poštovanje prometnih pravila i propisa, izravno utječe na vlastitu sigurnost, ali i na sigurnost drugih sudionika u prometu, policija poziva građane da svojim primjerom aktivno sudjeluju u provođenju ove aktivnosti.

Navodimo nekoliko prijedloga kojima možete doprinijeti sigurnosti, ali i stvaranju i povećanju prometne kulture:

Pješaci:
•  Kada se nalazite na nogostupu ili u blizini prometne ulice, uvijek pazite na vozila koja se približavaju. Kolnik prelazite na obilježenom pješačkom prijelazu, tek nakon što ste se dobro uvjerili da možete prijeći bez opasnosti. Vozači imaju obavezu propustiti vas na pješačkom prijelazu, ali važno je da pritom budete svjesni svoje okoline i ne riskirate vlastitu sigurnost. Vozačima koji vas propuste na pješačkom prijelazu uputite gestu zahvale popraćenu osmjehom.

Vozači:
•  Pokažite pažnju i poštovanje prema pješacima jer njihova sigurnost ovisi i o vama. Brzinu kretanja vozila prilagodite realnim uvjetima na cesti, osobito u blizini škola, vrtića i drugih mjesta gdje je prisutan veći broj pješaka. Kada primijetite pješaka koji želi prijeći kolnik zaustavite vozilo i gestom  pokažite da omogućujete siguran prijelaz. Budite strpljivi i pažljivi, omogućite im dovoljno vremena da sigurno prijeđu kolnik.

Odgovori

Pin It on Pinterest