Izvedba “Francamente” Petre B. Blašković u Vodnjanu oduševila publiku

U prepunoj Bašti (Rotondi) u Vodnjanu u petak (7. srpnja 2023,) nastupila je Petra B. Blašković i u sklopu programa Vodnjansko ljeto u organizaciji Grada Vodnjan-Dignano pod zvijezdama izvela svoju popularnu i izuzetno dinamičnu monološku predstavu “Francamente”. Izvrsnom i sugestivnom glumom, naracijom i pjesmom oduševila je publiku koja je kroz večer kontinuirano reagirala iskrenim smijehom i ovacijama.

Predstava “Francamente” autorski je projekte pulske glumice s osječkom adresom Petre B. Blašković, kao hommage talijanskoj kazališnoj glumici i spisateljici Franci Rame, njenom životu i djelu, aktivizmu kroz kazališno djelovanje. Uz autorske tekstove Blašković, predstava se oslanja na tekstove F. Rame i njenog supruga nobelovca Daria Foa “Tutta casa letto e chiesa e altre storie” i “Una vita all’improvvisa”. Osnovni motiv dokumentarne biografske drame ženska je komponenta i tematika vezana uz položaj žene u društvu o kojem je Franca uvijek govorila, glumila, pisala. A važan element je jezi kao izričaj autentičnosti podneblja: istrovenetski dijalekt i istriotsko narječje, na koji je publika odlično reagirala (uz titlove na hrvatskom jeziku).

Naziv “Francamente”, odnosno “Iskreno”, igra je riječi koja simbolizira Francu u životu i na sceni, na televiziji i u parlamentu, kao jednu od najvećih ikona aktivističkog kazališta, društva, satire, feminizma, politike, gotovo bolne komedije, lojalnosti ideji, beskompromisnoj borbi za vlastite ideale te žrtvi licemjernog društva.

Intimni prostor Bašte ispunili su u petak i brojni gosti Vodnjanaca, među njima i oni koji nisu imali priliku pogledati “Francamente” u INK u Puli. Ili… možda baš oni koji su je gledali, a željeli su to iz shvatljivih razloga učiniti ponovno.

Odgovori

Pin It on Pinterest