Fažanski sutoni 10.07.2023.

Foto: arhiva

Fažanski sutoni festival su klasične glazbe te se ciklus komornih koncerata od 2007. održava u Fažani. Svojom jednostavnošću i nenametljivošću ispunjavaju sakralni prostor odabranim glazbenim programima i promiču glazbenu umjetnost i kulturu, potiču stvaralaštvo i promociju mladih akademskih istarskih glazbenih talenata.

Program koncerta:

J.S.Bach: Ciaccona iz 2. Partite za violinu solo ( BWV 1004)

A.Vivaldi: “Zima”, koncert za violinu i orkestar op.8 No.4, iz ciklusa Četiri godišnja doba

   – Allegro non molto

               – Largo

               – Allegro

L.van Beethoven: Sonata za violinu i klavir No.5, op.24, ” Proljetna”

     –  Allegro

                 – Adagio molto espressivo

                 – Scherzo, Allegro molto

                 – Rondo, Allegro ma non troppo

J. Brahms: Scherzo za violinu i klavir    

Biografije izvođača:

Vesna I. Ocwirk maturirala je klavir u pulskoj glazbenoj školi (klasa prof. Čedne Osip). Sa šesnaest godina postaje jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gdje i diplomira 1992. na klavirskom odjelu u klasi prof. Jakše Zlatara. Tijekom i nakon studija usavršavala se na majstorskim tečajevima klavirske interpretacije u klasama prof. K. Bogina, A. Ciccolinija i L.Brumberga.

Njegovala je iskustvo profesora klavira i pouzdanog umjetničkog suradnika – korepetitora.  Koncertirala je kao solist, te u raznim komornim sastavima, ostvarivši brojne nastupe u stotinjak gradova posebno Hrvatske i Italije. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Od 2002. godine predsjednica je Istarske glazbene scene mladih, udruge za promicanje glazbene umjetnosti i kulture, koja posebno skrbi o mladim nadarenim glazbenicima sustavno ih prateći u njihovom školovanju organiziranjem koncerata u Puli i Istri.

Umjetnička je ravnateljica nekoliko festivala komorne glazbe (Fažanski sutoni, Pulski glazbenici Puli, Poluotok radosti). Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Puli

Marija Šverko rođena je u Puli 1983. Violinu je počela učiti u pulskoj glazbenoj školi kod prof. Carla Urbanija, a zatim nastavila kod prof. Karla Kumparea. Pozvana je u Zagreb, gdje završava srednju glazbenu školu Blagoja Berse. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Tonka Ninića sa odličnim uspjehom, a zatim upisala umjetničko usavršavanje u klasi ukrajinskog violinista, prof. Oresta Shourgota, te se zaposlila kao profesorica violine u glazbenoj školi Pregrada. Ostvarila je velik broj zapaženih  nastupa kao solist, komorni glazbenik, te član raznih orkestara (Young Musicians International Simphony Orchestra, Orkestar HNK, Orkestar Nota bene Zagreb, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar HRT, Simfonijski orkestar mladih Jugoistočne Europe…).

U organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, izabrana je da održi solistički koncert u dvorani Lisinski u Zagrebu u sklopu Tribine Darko Lukić. Pod pokroviteljstvom Istarske županije snimala je za nosač zvuka mladih istarskih talenata. Od 2009. g. bila je član gudačkog kvarteta Metropolitan i Ansambla Con Fusia s kojima je nastupala u sklopu raznih kulturnih ljeta i festivala, te u Dvorani Lisinski pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Nastupala je u Dubrovniku kao član tria Fiori Musicali. Bila je voditelj seminara za mlade violiniste.

U duetu sa gitaristom Tomislavom Ribičićem ostvarila je brojne nastupe i snimila dva nosača zvuka.

Odgovori

Pin It on Pinterest