Grad Pula-Pola jedini grad u Hrvatskoj izabran za sudjelovanje na inicijativi EU – Intelligent Cities Challenge 2023-2025

Grad Pula-Pola je, nakon uspješne prijave na inicijativu Intelligent Cities Challenge, postao jedini grad s područja Republike Hrvatske dijelom Intelligent Cities Challenge mreže u periodu 2023.-2025. godine. Mreža ICC gradova sastoji se od 64 grada iz 17 europskih zemalja.

Intelligent Cities Challenge (ICC), odnosno Izazov inteligentnih gradova, inicijativa je Europske komisije čiji je cilj potaknuti  korištenje mogućnosti novih tehnologija za zeleni pametni održivi rast, stvaranje novih prilika za građane i poboljšanje kvalitete života u gradovima.

Gradovi koji sudjeluju u Intelligent Cities Challenge-u imaju za cilj postati pokretači oporavka gospodarstva, stvoriti nove poslovne mogućnosti i poboljšati održivost i otpornost svojih gradova, industrija te malih i srednjih poduzeća kroz uvođenje naprednih tehnologija, prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage.

Ova inicijativa u provedbi aktivnosti zauzima pristup orijentiran akciji i suradnji, pružajući vodstvo gradovima, članovima mreže, u postajanju pokretačima vlastitog zelenog, inteligentnog i održivog razvoja kroz tehnološka rješenja.

„Grad Pula-Pola će kao sudionik Intelligent Cities Challenge imati priliku učiti od drugih gradova i surađujući s njima doći do kreativnih načina rješavanja gradskih izazova, razvijati dugoročne odnose te stvarati inteligentne ekosustave“, rekla je p. o. pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Anja Ademi.

Uz pružanje prilagođenih stručnih savjeta, inicijativa ICC će ponuditi gradovima sudionicima  mogućnost umrežavanja i okupljanja u zajednicu, pristup obuci, mrežnim alatima i smjernicama gradova mentora.

S ciljem transformiranja gradova pomoću inteligentnih i naprednih tehnologija, definirat će se vizija i mapa puta za provedbu aktivnosti svakog grada na temelju  procjene prioritetnih pitanja i potreba grada sudionika s posebnim naglaskom na lokalni Europski zeleni plan. 

Odgovori

Pin It on Pinterest