Još tjedan dana do filmskog spektakla u Areni! 23.07. “Lord Of The Rings: Return Of The King” uz Howarda Shore-a i druge Oscarovce!

Pula 23.07. postaje središte sedme umjetnosti. Hollywood će postati stanovnik pulske Arene, najočuvanijeg amfiteatra iz doba Rimskog Carstva, arhitektonskim i inženjerskim čudom koje broji više od 2000 godina.

A Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka (International Sound & Film Music Festival | ISFMF) već više od jednog desetljeća čini upravo to – magiju filma i glazbe isprepletenu glamurom šoubiznisa pretvara dostupnom, pokazujući kako druženje sa svjetski slavnim umjetnicima ne mora biti rezervirano samo za partyje u Cannesu, omeđenima vojskom zaštitara.

Gosti ISFMF-a koji su tijekom proteklih 11 godina došli u Hrvatsku osvojili su nevjerojatnih 20 Oscara i brojne druge nagrade, stvarali su najveće filmove, skladali najljepše soundtrackove, a sa svima njima družili su se nebrojeni festivalski posjetitelji iz svih krajeva svijeta, ispijajući kavu, uživajući u kremšnitama i sklapajući predivna poznanstva.

I dok je prošle godine ISFMF proslavio 10. obljetnicu prikazivanjem remek-djela ”Gladijator” u pulskoj Areni – a pridružili se dizajner zvuka, četverostruki oskarovac Scott Millan, zatim Oscarom nagrađeni skladatelji Stephen Warbeck i Hildur Guðnadóttir, za Oscara nominirani glumac Ciarán Hinds i brojni drugi – ovogodišnji festival postavlja ljestvicu još više!

23. srpnja na spektakularan način obilježit će se 20. obljetnica finala najveće trilogije u povijesti filma – ”Gospodar prstenova: Povratak kralja” Petera Jacksona.

Za to filmsko čudo ne treba puno govoriti. S druge strane, u oko posebno upadaju ovogodišnji gosti, a ti gosti su:

Howard Shore: (Foto Benjamin Ealavega)

Skladatelj Howard Shore osvojio je tri Oscara za svoju glazbu za pjesmu “Gospodar prstenova”, a jednu je dobio za pjesmu “Into the West”, nagradu koju je podijelio s glavnom pjevačicom Eurythmicsa Annie Lennox i scenaristicom/producenticom Fran Walsh, za koju je napisao tekstove, kao i četiri Grammyja, tri Zlatna globusa te brojne nagrade kritike i festivala za svoju glazbu.

On je dobitnik Nagrade generalnog guvernera Kanade za izvedbene umjetnosti i časnik je Reda Kanade. Snimio je preko 100 filmova (među kojima su: “Muha”, “ Kad Jaganjci utihnu”, “Philadelphia”, “Sedam”, “Bande New Yorka” i “Pokojnici”…) i surađivao je s mnogim cijenjenim redateljima. : David Cronenberg, Martin Scorsese, Peter Jackson, David Fincher, Jonathan Demme, Tim Burton, Sidney Lumet itd. On je jedan od samo nekoliko živućih skladatelja koji rade samostalno – nema pridruženih orkestratora i svu glazbu piše olovkom na papiru.

Michael Minkler: Foto: CAS

Michael Minkler je trostruki Oscar dobitnik dizajnera zvuka, uz svojih 13 nominacija za Oscar, koji je miksao više od 275 filmova u posljednjih pet desetljeća. Dobitnik je Oscara za filmove “Pad crnog jastreba”, “Chicago” i “Dreamgirls” i primio je mnoge druge nagrade uključujući nagradu za postignuća u karijeri od Cinema Audio Society, tri nagrade BAFTA za “Ratove zvijezda”, “JFK” i “Chicago” i također dva Emmyja.

 Pripadnik je jedne od četiriju obiteljskih generacija koje postavljaju tehnološke standarde u filmskom zvuku. Minkler je poznat po svojoj suradnji s većinom elitnih holivudskih producenata i redatelja kao što su Quentin Tarantino, Ridley Scott, Tom Hanks, Francis Ford Coppola, George Lucas itd.

Mark Ulano u društvu Stevena Spielberga i Bradley Coopera (Foto: CAS)

Inžinjer zvuka Mark Ulano profesionalno snima zvuk za film od 1976. godine i miksa preko 150 filmskih i televizijskih projekata. Četiri je puta bio nominiran za Oscara, posljednji put za filmove “Bilo jednom u Hollywoodu”, “Ad Astra” i “Inglorious Bastards”. 

Njegov rad na “Titanicu” donio mu je Oscara za miksanje zvuka, kao i nagradu Cinema Audio Society za najbolje miksanje zvuka za igrani film. Nedavno se njegov rad može čuti na “Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody” i 2023. na novom proljetnom izdanju Martina Scorsesea “Killers of the Flower Moon”, u kojem glume Robert DeNiro i Leonardo DiCaprio.

 Imao je 28-godišnju suradnju s Quentinom Tarantinom i ponovno će surađivati ​​s g. Tarantinom na produkciji njegovog 10. i posljednjeg filma, “The Movie Critic”, kasnije ove godine. S mnogo objavljenih članaka.

Odgovori

Pin It on Pinterest