Veliki rotor i dizalice svijetlit će plavom bojom u povodu Svjetskog dana prevencije utapanja!

U povodu obilježavanja Svjetskog dana prevencije utapanja, u utorak, 25. srpnja 2023. godine veliki rotor u Šijani i „Svjetleći divovi“ bit će osvijetljeni plavom bojom.

Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule time su se i ove godine spremno odazvali inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije da se diljem svijeta, osvjetljavanjem prepoznatljivih objekata i građevina plavom bojom, pošalje poruka o važnosti prevencije utapanja.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 28. travnja 2021. godine usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje – vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.

Svjetski dan prevencije utapanja u cijelom svijetu obilježava se svake godine 25. srpnja. Ovaj globalni događaj služi kao prilika za isticanje tragičnih i dubokih utjecaja utapanja na obitelji i zajednicu te se ujedno želi ponuditi rješenja kojima bi se spriječilo utapanje.

Procjenjuje se da se svake godine u svijetu utopi 236.000 ljudi, a utapanje je među deset vodećih uzroka smrti djece u dobi od 5 do 14 godina.

U Hrvatskoj od utapanja u prosjeku umre 90 ljudi godišnje. Upravo je utapanje vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.

„Zajednički provodimo ovaj humanitarni projekt u cilju prevencije nesreća na vodi, kao i podizanja razine sigurnosti građana i turista Grada Pule. Važno je skrenuti i pozornost na nužnost prisutnosti spasioca na plažama i kupalištima“, poručuju iz Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa za Istarsku županiju.

O sigurnosti građana i turista u Puli ove godine svakodnevno brine 20 spasioca na plažama Hidrobaza, Stoja, Valkane i Mornar.

Odgovori

Pin It on Pinterest