Obilježena 32. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra

Prošle su 32 godine od kada su se istarski specijalci prvi puta postrojili u Valbandonu i krenuli u obranu slobode i neovisnosti Hrvatske

”Prošle su 32 godine od kada smo svoje sretne dane mladosti bili primorani zamijeniti maskirnom odorom i oružjem. Obljetnice su prilika da se prisjetimo tih naših zajedničkih ratnih dana, te energije, te snage, tog zajedništva i pozitivnog duha koji nas je nosio”, istaknuo je jučer u Valbandonu predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković na obilježavanju 32. godišnjice osnutka jedinica.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju je ispred crkve bl. Miroslava Bulešića predvodio policijski kapelan Policijske uprave zagrebačke Marin Drago Kozić, nakon čega je kod spomen obilježja BAK-ova, pod vodstvom zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka, održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra, koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, a prva borbena zadaća u koju su se uputili pripadnici jedinice bila je obrana Petrinje. Uslijedile su akcije Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje istarski BAK-ovi nisu obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba.

Po završetku ratnih zbivanja, BAK-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno.

”Iz ratnog puta vidljiva je naša bitna uloga u Domovinskom ratu. I ovom prilikom naglašavam da je hrvatska specijalna policija prva stala u obranu svog naroda i iz hrvatske policije razvila se hrvatska vojska. Hrvatski specijalci obavljali su najsloženije zadaće i savladavali su najteže terene. Bili smo udarna oštrica u svim operacijama”, rekao je Blašković, a s njime se složio i ratni zapovjednik Slavko Jereb koji se u svom govoru prisjetio dana provedenih na bojištu i istaknuo da poruka koju danas šalju s ovog okupljanja cijeloj Domovini Hrvatskoj jest da su bili i jesu, kao narod i kao ratnici, sposobni izboriti se za slobodu i pravdu, stvoriti svoju vjekovima željenu državu i odgajati djecu u domoljubnom duhu. Ovu poruku posebno je uputio mladim naraštajima koji će nastaviti našu tradiciju, zbog kojih se Domovinski rat ističe kao vrhunac ljubavi prema Domovini.

Istarskim specijalcima na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske zahvalio je istarski župan Boris Miletić koji je istaknuo kako svega ovoga što imamo danas u našoj lijepoj Domovini ne bi bilo da nam brojni mobilizirani dragovoljci, kojih je veliki broj bio upravo iz Istre, nisu osigurali mir. Njegovim riječima zahvale pridružio se i izaslanik ministra hrvatskih branitelja general Josip Lucić istaknuvši da, iako Istra nije bila direktno zahvaćena ratom, pomoć i podrška koju su pripadnici specijalne jedinice Bak pružili na prvim linijama bojišnice od Vukovara do Dubrovnika bila je izuzetno bitna u stvaranju neovisne nam države. Program obilježavanja godišnjice završio je milenijskom fotografijom kod spomen obilježja BAK-ova.

Odgovori

Pin It on Pinterest