Na Portarati obilježen Dan neovisnosti Ukrajine

Razvijena velika ukrajinska zastava od 32 metra za 32 godine neovisnosti Ukrajine

Na pulskom Trgu Portarata članovi ukrajinsko-hrvatske udruge prijateljstva “Generacija za hrabrost“ organizirali su sinoć prigodan program kojim je obilježen Dan neovisnosti Ukrajine. U ima Grada Pule programu se odazvao gradonačelnik Filip Zoričić.

„Drage Ukrajinke i dragi Ukrajinci, znam da ste u velikoj nevolji, ali, s druge strane, Pula, Istra i Hrvatska primili su vas punog srca. Premda ste daleko od svoje domovine, želimo da se u našoj Puli osjećate sigurno. Uskoro nam dolazi 45 djece iz Ukrajine i 5 njihovih odgajatelja na gotovo dva tjedna, a mi želimo da se kod nas osjećaju dobro, sretno i zadovoljno. Time još jednom želimo iskazati dobrodošlicu ukrajinskom narodu“, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić te je okupljenim Ukrajincima ujedno čestitao Dan neovisnosti poželjevši im da se što prije vrate svojim kućama u miru.

Grad Pula je i simboličnim gestama dao podršku ukrajinskom narodu koji se bori za svoju slobodu te na pročelje pulske Komunalne palače u povodu obilježavanja Dana zastave Ukrajine 23. kolovoza i Dana neovisnosti 24. kolovoza izvjesio ukrajinsku zastavu, a veliki rotor u Šijani osvijetlio žutom i plavom.

U ime Istarske županije Dan neovisnosti Ukrajine čestitala je zamjenica župana Jessica Acquavita.

Ukrajinsko-hrvatska udruga prijateljstva “Generacija za hrabrost” Dan neovisnosti Ukrajine 24. kolovoza obilježila je programom u kojem su se predstavili s plesom, zborom, dječjim ukrajinskim kazališnim studijem u Puli, a Kazalište dr. Inat izveo je performans “Ukrajinska godišnja doba“.

Prisutnima se obratila i predsjednica ukrajinsko-hrvatske udruge prijateljstva “Generacija za hrabrost” Olga Sakovska.

„Za sve Ukrajince koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu i živjeti u različitim zemljama svijeta, ovaj praznik je od velike važnosti. Za sada biti Ukrajinac znači biti hrabar. Za Ukrajinu koja se bori od brutalne ruske agresije poruka i podrška od države članice EU ima veliko značenje. Vjerujemo kako će iskustvo, znanije i međunarodni ugled Republike Hrvatske, koja je prošla taj put i ostvarila sve svoje nacionalne interese, značajno pomoći Ukrajini postati članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije“, rekla je Sakovska.

Po završetku programa svečano se razvila velika ukrajinska zastava od 32 metara koja simbolizira 32 godine neovisnosti Ukrajine od Slavoluka Sergijevaca, preko Trga Portarata do Giardina.

Vrhovna Rada Ukrajinske SSR 24. kolovoza 1991. godine podržala je želju naroda da eliminira političku i gospodarsku ovisnost od moskovskog  središta i izgradi neovisnu državu, oživi nacionalnu kulturu i povijesno sjećanje. To je označilo početak nove etape u razvoju demokratske moderne ukrajinske države. Danas je neovisnost Ukrajine jamstvo slobodnog razvoja država i naroda Europe.

Odgovori

Pin It on Pinterest