Svečano otvorena obnovljena područna škola Sv. Martin

U Sv. Martinu u općini Sv. Nedelja danas je svečano otvorena obnovljena područna škola Sv. Martin, matične Osnovne škole „Vitomir Širola-Pajo“ Nedeščina, a u čije je radove Istarska županija uložila ukupno 415.000,00 EUR.

Zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika čestitao je ravnateljici škole Klari Švraki i načelnici Općine Sv. Nedjelja Irene Franković, te svim učenicima, djelatnicima škole, izvođačima radova i na kraju i svim građanima prekrasnog Sv. Martina i okolnih mjesta na potpuno obnovljenoj područnoj školi.

„Istarska županija je osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma Pula i brine za ukupno 80-ak školskih zgrada, što matičnih, što područnih škola, a u koje kontinuirano ulažemo. Obrazovanje je dakle visoko na listi županijskih prioriteta što potvrđuju konkretne brojke iz županijskog Proračuna. Naime, 46% proračunskih sredstava za 2023. godinu, koji se odnose na upravna tijela Istarske županije,  izdvaja se upravo za Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Stoga mi je posebno drago što ove godine bilježimo porast prvašića na području županije, kojih je ukupno 1777, odnosno 30 više u odnosu na lani. Takvi podaci potvrđuju pozitivne trendove u Istri te nas obvezuju da nastavimo ulagati u obrazovanje, u našu djecu i mlade“, kazao je zamjenik župana Demetlika poručivši kako je trenutno najveći županijski projekt na području obrazovanja izgradnja budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula, ali i kako je cilj da sve istarske škole kojima je Istarska županija osnivač pređu na jednosmjensku nastavu.

Načelnica Općine Sv. Nedjelja Irene Franković, koja je i sama bila djelatnica područne škole Sv. Martin, zahvalila se Istarskoj županiji što je prepoznala područnu školu i mjesto Sv. Martin kao mjesto gdje vrijedi ulagati.

„Vjerujem kako će područna škola imati i više učenika u budućnosti s obzirom kako smo u izradi izmjena i dopuna prostornog plana, ali i da radimo na demografskim mjerama za mlade obitelji“, kazala je načelnica Franković i poručila kako se trenutno rade i planovi za izgradnju sportske dvorane.

Ravnateljica škole Klara Švraka kazala je kako joj je veliko zadovoljstvo što je stigao veliki dan otvorenja u potpunosti obnovljene Područne škole Sv. Martin, koja predstavlja žilu kucavicu cijelog mjesta.

„Ove godine škola slavi 75 godina od svog osnutka i mogu reći kako nam je ovo najljepši rođendanski poklon. Priča o obnovi je krenula 2017. kada smo detaljnim pregledom zgrade, koja je tada bila u izrazito lošim uvjetima, zaključili kako je potrebna kompletna obnova, sanacija i adaptacija te je pripremljena sva potrebna dokumentacija za energetsku obnovu. Istarska županija nas je 2022. godine obradovala kada su u županijskom proračunu osigurana sva potrebna financijska sredstva za potpunu obnovu naše škole. U sklopu radova dobili smo nove uređene učionice, blagovaonicu, novi funkcionalni kabinet za nastavnike informatike, fizike, kemije i drugih predmeta i kvalitetne uvjete koji naši učenici zaslužuju“, kazala je ravnateljica Švraka i u ime svih učenika, učitelja i roditelja zahvalila Istarskoj županija što je prepoznala potrebe školaraca i Općini Sv. Nedjelja na pomoći pri nabavi dijela opreme.

Nakon pozdravnih govora i umjetničkog programa kojega su uspješno izveli učenici škole, troje prvašića – Jela, Mia i Martin – službeno su otvorili obnovljenu područnu školu Sv. Martin i poveli svoje nove školske prijatelje u razgledavanje.

Radove energetske obnove i adaptacije školske zgrade Područne škole Sveti Martin izvela je tvrtka DE CONTE d.o.o. Labin u vrijednosti od 415.000,00 eura. Radovi su se odvijali u razdoblju od 3. travnja do 3. rujna 2023. godine, te se školska zgrada počela koristiti od početka školske godine 2023./2024. odnosno 4. rujna 2023. godine.

Podsjećamo da je u 2012. godini saniran ravni krov, u 2019. godini saniran kosi krov te je krajem 2021. godine zamijenjen dio vanjske drvene stolarije novom PVC stolarijom u sveukupnom iznosu od oko 80.000,00 eura, a troškove je isto snosila Istarska županija.

Na kraju, možda i najvažnije od svega, vrijedi istaknuti kako je u školskoj godini 2022./2023. u školu upisano 38 učenika.

Odgovori

Pin It on Pinterest