“Koncert pod zvijezdama” – etno bend Šćike ovog petka, 15.09. u medulinskom Šantaduru

U petak, 15. 09. 2023. s početkom u 20.30 sati medulinski centar Šantadur ugostiti će iznimne glazbene goste – etno bend Šćike. Svoj prvi koncert u Medulinu Šćike će u organizaciji medulinske udruge Sakramenski održati na ograđenoj zelenoj površini uz objekt Šantadura, na adresi Katikulić 1.

Glazbenici okupljeni u etno bend Šćike na poseban, njima svojstven način tradicijsku glazbu Istre osuvremenjuju i čuvaju od zaborava. Starinski napjevi služe im kao baza za stvaranje, a u izvedbama koriste i kombiniraju tradicijska, akustična glazbala poput miha, sopela, bajsa, mišnjica, volarica, frule, violine i harmonike trieštine, sa električnim instrumentima kao što su električne i bas gitare, bubnjevi, harmonika, udaraljke ili klarinet. Obzirom da je istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici upisano na UNESCO-v popis nematerijalne baštine, Šćike od svog osnutka 2007. godine promiču istarsku glazbu u zemlji i inozemstvu te doprinose očuvanju nematerijalne kulturne baštine Istre i Hrvatske.

Bend čine Zoran Karlić (vokal, prateći vokal, mih, sopela, volarice, klarinet, mišnjice i blok flauta), Dorijan Floričić (prateći vokal, harmonika, udaraljke, đembe, bajs i šuškalice), Mauricio Valić (bas gitara, i prateći vokal), Ratko Barać (prateći vokal, akustična i električna gitara), Milan Grbić (violina) i Livio Benčić (bubnjevi). Kao multi-instrumentalna skupina svirača i pjevača na tradicionalnim istarskim glazbalima i istarskom versu (dijalektu), Šćike svoje autorske pjesme stvaraju koristeći razne glazbene stilove od reagge-a, jazza, rocka, čak do heavy metala ali uz stalnu prisutnost istarskog tradicionalnog izričaja.

I medulinska će publika tako u „Koncertu pod zvijezdama“ u centru Šantadur moći čuti uspješnice poput Na gori je bura, prvu snimljenu pjesmu Šćika ili Zaspaj Pave, Grožnjana grada, Frkalas, Balon od Šćik, Štrige i štriguni, uz mnoge druge iz bogatog repertoara benda.

Uz poziv mještanima, domaćim i stranim gostima koji borave na području općine Medulin, Puležanima i šire, na zajedničko druženje i guštanje u odličnoj glazbi, organizatori napominju da je ulaz slobodan zahvaljujući financijskoj podršci Općine Medulin i Turističke zajednice općine Medulin.

Odgovori

Pin It on Pinterest