Europski tjedan mobilnosti: Pula najavljuje promjene za održivu budućnost

Europski tjedan mobilnosti, najveća europska inicijativa posvećena održivoj urbanoj mobilnosti, obilježava se i ove godine u Puli. Ovaj tjedan prilika je da se svi građani uključe u planirane aktivnosti te time podrže transformaciju grada u GRAD PO MJERI ČOVJEKA, što je jedan od strateških ciljeva Plana razvoja Grada do 2030. godine.

Ovogodišnji tjedan aktivnosti posebno će obilježiti dvije ključne inicijative koje definiraju smjer budućeg razvoja:

1. Novi javni prostor-pješačka zona u centru grada: na dijelu Giardina tijekom trajanja EU tjedna mobilnosti u potpunosti će se zatvoriti promet u od 16. do 18. rujna te na istom organizirati brojne aktivnosti.

2. Privremena biciklistička staza: privremenom regulacijom prometa Grad će spojiti dvije do sada nepovezane biciklističke rute te time omogućiti sigurnu vožnju. Najava je to daljnjeg razvoja biciklističke mreže i povezivanja u smislene tokove.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte, Anja Ademi, naglasila je da je za razliku od dosadašnjih aktivnosti koje su obilježavale tjedan kretanja, ovogodišnjim aktivnostima učinjen značajan iskorak u smislu najave konkretnih promjena koje su u skladu sa vizijom daljnjeg razvoja grada. Zatvaranje Giardina za promet motornih vozila i uspostava kontinuirane privremene biciklističke staze aktivnosti su koje ukazuju na smjer oslobađanja centra grada od prometa motornim vozilima, povećanja javnih površina i pješačkih zona i poticanje mikromobilnosti. U tako važnim odlukama iznimno je važno osluškivanje građana o uvedenim promjenama pa je tom prilikom osmišljen i način participacije građana koji će imati priliku osim sudjelovanja u aktivnostima iskazati i svoje mišljenje o ovim inicijativama. 

Odgovori

Pin It on Pinterest