Dan mladih Istarske županije ovog petka u Labinu

Nakon Rovinja, Poreča, Pule i Novigrada, ovogodišnji Dan mladih Istarske županije održat će se u petak, 29. rujna, s početkom u 15:00 sati u Gradskoj knjižnici, u Labinu, a sam događaj danas su na konferenciji za medije, u gradu domaćinu najavili istarski župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Labina Valter Glavičić i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

Župan Miletić je uvodno podsjetio da je Dan mladih Istarske županije pokrenut 2019. godine na inicijativu Savjeta mladih Grada Rovinja, u suradnji sa Savjetima mladih Istarske županije, Pule, Pazina, Novigrada, Buzeta, Labina i Poreča. Istarska županija i uključeni gradovi zajednički sufinanciraju događaj.

„Držim da naši mladi trebaju biti aktivnije uključeni u život svoje zajednice, a koliko su nam bitni mogu, kao istarski župan, potvrditi konkretnim brojkama iz proračuna. Naime, Županija 46 % proračunskih sredstava za 2023. godinu, koji se odnose na upravna tijela Istarske županije,  izdvaja upravo za Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Volio bih da se mladi uključe ne samo u obilježavanje njihovog dana, već i konkretnim prijedlozima te da upućuju inicijative svojim lokalnim zajednicama, županiji ili državi“, istaknuo je župan izrazivši zadovoljstvo što će Istarska županija 2025. godine nositi titulu Europske regije sporta jer su sport i tjelesna aktivnosti važni za građane sve dobi.

Gradonačelnik Glavičić smatra da stariji trebaju mladima pružiti tu prvu ruku suradnje i prvi poziv, kao i iskazati strpljenje koje će ih potaknuti na veći angažman.

„Sve što mi danas radimo, radimo zbog naših mladih i ostavljamo njima. Drago mi je što je aktivan Savjet mladih Istarske županije i što imamo savjete po gradovima. Koristim priliku da čestitam Istarskoj županiji i svim građanima na tituli Regije sporta jer je to zajednički uspjeh“, poručio je gradonačelnik dodajući da je Labin po šesti put u finalu za titulu Najboljeg srednjeg grada u kategoriji „obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“, a 4. puta su istu i osvojili.

Zamjenica župana Jessica Acquavita podsjetila je da ove godine slavimo 30. obljetnicu postojanja Istarske županije, a tijekom protekla tri desetljeća realizirano je puno projekata za mlade:

„Posebno smo se aktivirali zadnjih par godina od kad Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine pod svojom nadležnošću ima i rad s mladima. Odrađen je ambiciozan Akcijski plan za mlade, u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave, a sastoji se od pregršt aktivnosti koje provodimo i provodit ćemo u budućnosti. Istaknula bih i kvalitetnu suradnju sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, koji nas podržava i čiji su predstavnici bili prisutni lani u Novigradu, a  bit će i u petak ovdje u Labinu.“

Prema riječima pročelnice Batel ovo je peta godina zaredom da Istarska županija organizira Dan mladih.

„Ove godine smo izabrali dvije centralne teme, a to su zdravlje mladih i ICT sektor. Što se zdravlja tiče, želimo sudionicima predstaviti rad Savjetovališta za zdravu prehranu, spolno zdravlje mladih i mentalno zdravlje. Poseban naglasak će biti upravo na mentalnom zdravlju s obzirom da kao društvo svjedočimo vršnjačkom nasilju, kao i velikom problemu mentalnog zdravlja kod mladih, kao posljedice pandemije COVID-19. Po pitanju druge teme, imat ćemo okrugli stol „Svi putevi vode u ICT: postignuća, izazovi i budući trendovi““, pojasnila je pročelnica, koja je uputila zahvalu svim sudionicima programa. Dan mladih Istarske županije, dodala je, otvoren je za sve zainteresirane.

Spomenimo na kraju, da će na Danu mladih nastupiti The Restless Sea, rock sastav iz Labina. Jedan od članova benda ujedno je i predstavnik iz Istre na ovogodišnjem Supertaletnu. 

Odgovori

Pin It on Pinterest