Pula domaćin akcije upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica početkom 2024. godine

U dogovoru Zaklade Ana Rukavina i Grada Pule, akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, koja je bila najavljena za četvrtak, 28. rujna 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači, odgađa se za početak 2024. godine.

U Hrvatski registar mogu se upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je  Lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), dosad je upisanopreko 63 tisuće potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu te nadu za život dobilo je 167 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Termin akcije bit će pravovremeno najavljen s ciljem što boljeg odaziva punoljetnih građanki i građana do 40 godina starosti.

Odgovori

Pin It on Pinterest